Burun tıkanıklığı
Burun tıkanıklığı kulak burun boğaz ile ilgili rahatsızlıkların en sık görülenlerinden biridir ve birçok sebebi bulunmaktadır.
1.Yapısal nedenler: Burnumuzun her iki yarımını birbirinden ayıran bir yapı bulunmaktadır. Bu duvar benzeri yapıya septum, bu yapının eğriliklerine ise septum deviasyonu denmektedir. Burun tıkanıklığının en sık nedenlerinden biridir. Doğuştan yada özellikle çocukluk çağında buruna alınan darbelerden dolayı meydana gelmektedir. Ayrıca yine burnumuzun içinde konka denilen burun etleri mevcuttur. Bu etlerde meydana gelen büyüme (hipertrofi) de burun tıkanıklığına yol açar. Çocuklarda burun tıkanıklığının en sık sebebi büyümüş geniz etidir. Bu çocuklar genel olarak ağızlarından nefes alırlar genellikle uyurken horlarlar. Daha az sık olarak burundaki polipler ve doğumsal olarak burun yollarının kapalı olması burun tıkanıklığına yol açabilir.
2.Enfeksiyonlar: Genellikle herkes yılda 1-2 kez soğuk algınlığı geçirir. Bu virüslerin sebep olduğubir hastalıktır. Virüsler burun içindeki dokuya yerleşirler ve burada ödem meydana getirerek burun tıkanıklığına sebep olurlar. Genellikle şeffaf renkli burun akıntısı olur. Antibiyotik kullanmaya gerek kalmaz ve kendiliğinden birkaç gün içinde geçer. Burun akıntısının rengi sarı- yeşil olursa bu durum bakterilerin hastalığa dahil olduğunu gösterir ve çoğunlukla antibiyotik tedavisi gerektirir. Kronik sinüs enfeksiyonlarında çoğunlukla ağrı olmaz ancak burun tıkanıklığı ve akıntı her zaman bulunur.
3.Allerji: Burun kaşıntısı, hapşırma, gözlerde yaşatma, burun akıntısı ve tıkanıklığı gibi şikayetler genellikle allerji belirtileridir. Bu belirtiler yıl boyu yada dönemsel olabilmektedir. Burunda allerjiye neden olan maddeler dokularla etkileşime girerek çeşitli kimyasallar salgılatırlar ve bu durum burun içindeki dokuların şişmesine, dolayısıyla da burun tıkanıklığına sebep olur. ,
4.Diğer nedenler: Burun tıkanıklığının diğer nedenleri arasında tümörler, yabancı cisim, burun kanatlarında zayıflık gibi nedenler burun tıkanıklığına sebep olur..