Tıbbi adı deviasyon olan burun içi eğriliği birçok insanda farklı yaş aralıklarında farklı nedenlerden dolayı ortaya çıkmaktadır. Burnun içindeki orta kıkırdak dokusunun eksen kayması doğru içe doğru eri olmasının solunum bölgesinde yarattığı sorunlara verilen genel isimdir.
Genel olarak burun içi eğriliği genetik nedenlerden dolayı gelişmektedir. Anne – babada ya da aile üyelerinden birinde gerçekleşmiş olan bu rahatsızlık daha sonra doğan çocuklarda kendini göstermektedir.
Önceleri santimlerle değil milimetrik açılarda gerçekleşen eğrilik büyüme hormonları ile birlikte 18 yaşına gelindiğinde söz konusu eğrilikler akut seviyeye taşınmaktadır. Çünkü incelemeler ve çeşitli araştırmalar ışığında gerçekleşen çalışmalar ile birlikte burun büyümesinin ve gelişiminin erginlik yaşına kadar devam ettiği ortaya çıkarılmıştır.
Bir diğer neden ise küçüklükte yaşanan kazalar ve burun bölgesine alınan darbelerdir. Örneğin bisikletten düşmek ya da temas sporların birinde (futbol ya da basketbol) alınan küçük bir darbe bile ilerleyen yaşlarda ameliyata varacak oranda burun içi eğriliği meydana getirebilmektedir. Aynı şekilde 18 yaşından sonra da alınan sert darbeler ya da yaşanan kazalardan sonra burunda kemik duvarların eğriliği nedeniyle bu rahatsızlık hasıl olmaktadır.
Burun İçi Eğriliğinin Olumsuz Yönleri Nelerdir?
Burun içi eğriliği her şeyden önce estetik bir operasyon olarak adlandırılsa da aslında daha çok solunum yollarının düzeltilmesi ile ilgilidir. Bu eğrilik sonucu burun fonksiyonel olarak nefes alıp verme işlevlerini düzenli olarak yapmamaya başlar.
Bu da ağızdan solunumu gerektiren bir dizi sorunların önünü açmaktadır. Hastada horlama ve gece uykularından uyanma gibi sorunlar çıkmaktadır. Hapşırık nöbetleri de burun içi eğriliğinin olumsuz yönleri arasında gösterilmektedir.
Burun İçi Eğriliği Ameliyatı Nasıl Olur?
Lokal anestezi ile de gerçekleşebilen ameliyatlar genelde hasta ve doktor kararı ile birlikte genel anestezi ile birlikte uygulanmaktadır. Önceden tampon kullanılmasına rağmen artık buna gerek kalmamaktadır. İki tür teknikle yapılmaktadır.
Açık ya da kapalı teknik ile burun bölgesinin içerisine girilerek burun bölgesinde eğikliğe sebep olan duvarlar kıkırdaklar ile birlikte alınmaktadır. Daha sonrasında hasta hastanede kalmak zorunda değildir. Birkaç gün dinlenmeli ve yatı pozisyonunu sırt üstü olarak ayarlanmalıdır.