Halk arasında bazen çocuklardaki geniz etine, bazen kronik sinüzit ya da alerji zemininde ortaya çıkan poliplere, “burun eti “ tabiri kullanılmaktadır. Burun eti bir hastalık olarak algılanır. Gerçekte ise, normal bir burnun her iki boşluğunda 3’er adet burun eti bulunur.
Üst üste dizilmiş olan bu etlere tıp dilinde konka denilir. Bu burun etlerinin özellikle de en altta kalan burun etinin son derece önemli görevleri vardır. Nefesimizle aldığımız havayı nemlendirerek bütün solunum yollarımızın kurumasını engeller. Doğal bir klima gibi görev yaparak sıcak ya da soğuk ortamlarda havayı ılıklaştırarak bronşlara ve akciğere gönderir. Bu görevlerini her iki taraftaki burun etleri nöbetleşerek yapar.
Gün içinde 2-6 saatte bir sağ ve sol taraf burun etlerinde nöbet değişimi olur. Yani bir taraf burun etleri küçülürken diğer taraftakiler büyür. Bu nedenle gün içinde bazen sağ bazen de sol taraftan daha iyi nefes alırız. Hastalık durumlarında ise sürekli aynı tarafta tıkanıklık olur. Bir taraf ya da iki tarafta birden burun etlerinin sürekli büyük kalması burunda sürekli tıkanıklığa neden olur. İşte bu durum hastalık olarak kabul edilebilir ve tedavi edilmelidir.