Burun estetik yaklaşımları
Burun yüz görünümünü ve ifadesini en çok etkileyen organlardan birisidir. Güzellik kişiden kişiye, toplumdan topluma farklılık gösteren bir kavramdır. Güzelliğin tarifinde diğerlerinden bariz bir şekilde ayrışan organlar kavramı da vardır. Örneğin iri gözlü olmak pozitif algılanabilir. Elmacık kemiklerinin irisi de makbul olabilir ancak yüzde iri bir burun büyük çoğunlukla can sıkıcı bir durumdur. Aynı şekilde sağa sola eğik, ucu düşük burunlar da kişilerin yüz yapısını bozan durumlardır.
Aynada yüzünüze baktığınızda burun ilk dikkat çeken yapıysa sorun var olabilir. Çünkü modern estetik anlayışında burun yüz yapısı içinde göze batmayacak yapı ve boyutta olmalıdır.
Diğer önemli konu kaş yaparken göz çıkarmamaktır. Burun ameliyatı olurken ister istemez organın küçülmesine bağlı olası handikaplar gündeme gelir. Ameliyatı yapan cerrahın internal ve eksternal nazal valv, konka ve burun mukozasının fonksiyonlarını çok iyi biliyor olması gerekliliktir. Aksi durumda fonksiyon kayıpları kalıcı olabilir.
Bizim zamanla klasikleşen bir konseptimiz vardır.
Buna göre:
- Ameliyat mümkün olan en küçük kesilerden yapılmalıdır.
- Nazal valv açıları, konkalar ve burun mukozası gerekmedikçe leze edilmemelidir.
- Göz şişme ve morarması için gerekli medikal önlemler alınmalıdır.
- Mümkün olduğu her durumda kapalı teknik tercih edilmelidir.
- En önemlisi fabrikasyon bir burun değil, hastanın istekleri düşünülerek şekil verilmelidir.
- Ne şekil verirseniz verin doğal olması için oranlar iyi ayarlanmalıdır.
Bizim hasta gruplarımızda ameliyat sonrası erken ve geç takiplerimizde hasta memnuniyet kriterlerimiz şu şekilde sınıflandırılabilir.
Ameliyat sonrası ağrı olmaması: Basit ağrı kesicilerle kontrol edilebilecek düzeyi geçmemek.
Göz altı şişlik, morluk ve göz kapanması yaşamaması: Ameliyattan hemen sonra şişlik minimaldir. Bir gece uykudan sonra lenfatik sistem etkilenmesine bağlı şişlikte hafif artış olabilir.
Kısa hospitalizasyon süresi: En fazla 1 gece yatış.
Erken işe geri dönüş: En uzun 7-8. günde iş başı yapılabilir.
Uzun süreli takiplerde burun düşmesinin önlenmesi: Burun destek noktaları sağlam bırakılması önemlidir.