1- Ne durumlarda burun estetiği ameliyatı yapılmalıdır? Kişinin dış görünüşünü olumsuz etkileyen ve kişide memnuniyetsizlik uyandıran bir burun estetik açıdan ameliyatına adaydır. Burun estetiği ameliyatı rinoplasti olarak adlandırılmaktadır. Eğer hastada burun bölmesi (nazal septum) eğriliği de varsa estetik amacımıza burnu rahat nefes alabilir hale kavuşturmak da eklenir. Bu durumda kişiye septorinoplasti ameliyatı yapılması gerekebilir. Hastada nefes almayı engelleyen burun eti (konka) problemi varsa burun estetiği ameliyatları ile eş zamanlı burun eti cerrahisinin yapılması da mümkündür.
2- Burun estetiği ameliyatı kaç yaşından itibaren yapılabilmektedir? Burun estetiği ameliyatı genel olarak kadınlarda 17, erkeklerde 18 yaşından itibaren yapılmaktadır. Ayrıca hastada nefes almada ciddi bozukluğu olan veya yüz-ağız gelişiminde deformiteye neden olabilecek durumlarda ameliyat daha erken yapılabilmektedir.
3- Hastaneye gelişten itibaren ameliyat sonrasına kadarki süreç hakkında bilgilendirme yapabilir misiniz? ->Öncelikle detaylı bir fizik muayene ve bilgilendirme yapılır. ->Ameliyat kararı alındıktan sonra ameliyat randevusu verilir. ->Ameliyat randevu tarihinden önce anestezi hazırlıkları tamamlanır. ->Ameliyat öncesinde aç olmanız gerektiğinden en az 7 saat aç kalmanız önerilmektedir. ->Ameliyat öncesinde ameliyat kıyafetlerini giymeniz istenir. ->Ameliyat yapıldıktan sonra hasta uyandırılır ve kendine geldikten sonra hastanedeki odasına götürülür. ->Ameliyattan 4 saat sonra ağızdan sulu gıdalarla gıda alımına başlayabilirsiniz. Erken dönemde sert gıdaları yememeniz önerilmektedir.
4- İstanbul dışından geliyorum. En az kaç gün istanbul’da kalmalıyım? En geç ameliyat randevusundan bir gün önce gelmeniz gerekmektedir. Ameliyat günü akşamı kontrol amaçlı hastanede kalmanız gerekebilmektedir . Ameliyattan 7 gün sonrasına kadar erken dönem burun takiplerinizin yapılabilmesi için en az 9 gün İstanbul’da kalmanız önerilmektedir.
5- Açık teknik burun estetiği nedir? Burun delikleri arasındaki kolumella isimli sütuna kesi uygulanırsa ameliyat açık teknik olacaktır.
6- Kapalı teknik burun estetiği nedir? Burun delikleri arasındaki kolumella isimli sütuna kesi uygulanmadan, burun içine yapılan kesiler ile ameliyat yapılacaksa kapalı teknik seçilmiş olunur.
9- Burun estetiği ameliyatından sonra yara izi oluşur mu? Kapalı teknikte kesiler burun içine uygulandığı için dışardan bir yara izi görülmez. Açık teknikte dışardan uygulanan kesi bölgesindeki dikişler alındıktan sonra bu bölgenin izi zamanla azalır ve belirsizleşir.
10- Burun ucu estetiği hakkında bilgi verebilir misiniz? Burun yukarıdan aşağıya doğru üst (kemik), orta(kıkırdak) ve alt (kıkırdak) çatının üzerinde şekillenmiştir. Burnun üst ve orta çatısı kişi için uygunsa ancak alt çatıda (alt burun kanatları, burun ucu, burun delikleri …vb.) problem mevcutsa burun ucu estetiği ile bu bölgenin düzeltilmesi mümkündür. Burun ucu estetiğinde burun sırtındaki ve burun yan duvarlarındaki kemiklere müdehale yapılmaz.
11- Burun estetiği ameliyatları çok kanamalı geçer mi? Burun estetiği ameliyatları fazla kanama açısından yüksek riskli ameliyatlar arasında değildir. Ameliyat esnasında kanama riskini daha da azaltmak için bazı önlemler mevcuttur. -> Üst solunum yolu enfeksiyonu geçiriliyorsa tedavi sonrasında ameliyat yapılmalıdır. –
-> Tansiyon değerleri yüksek seyreden hastaların bu değerleri ameliyat öncesinde gereğinde medikal tedavi ile düzenlenmelidir. -> Yeşil çay benzeri bitkisel çaylar kanamayı artırabilmektedir. Ameliyat öncesi kanamayı artırabilecek gıdalardan uzak durunuz (bitkisel çaylar,sarımsak, zencefil, alkol ürünleri, zeytinyağı gibi). -> Kadınlarda adetin birinci gününde kanama riski nedeniyle ameliyat olması önerilmez.
12- Burun estetiği ağrılı mıdır? Ameliyatınıza yönelik ve ameliyat sonrası takiplerinizde etkili ağrı kesiciler tedavinizde bulunmaktadır.
13- Burun estetiği ameliyatı kaç saat sürer? Burun estetiği ameliyatı ortalama 2-3 saat sürmektedir. Ancak burunda ciddi deformite varsa süre ortalama 3-4 saat olarak değişebilir. Revizyon burun estetiği konusu ise ayrıca bir başlıktır. Ameliyat esnasında burun bölmesinde (nazal septum) yeterli kıkırdak olmadığı görülürse gerektiğinde kulak kepçesi veya kaburgadan kıkırdak alınabilir. İlk defa burun estetiği olan bir kişiye göre doğal anatomi ve ciltaltı doku yapısının değişim durumu da kıkırdak elde etme işlemi ameliyat süresini daha da artırabilmektedir.
14- Ameliyat sonrasındaki morluklar azaltmak için bir yöntem var mıdır? Benzer teknikler kullanılsa bile morluk oluşma derecesi kişinin bağ doku yapısıyla da ilişkilidir. Diğer yandan ameliyatın travmatik yapılmaması da morluğun az olmasına katkı sağlayacaktır. Ameliyat sonrasında özellikle ilk 48 saat yüze ararlıklı soğuk uygulaması morluk ve ödem gelişimini azaltacaktır. Morluklar genellikle 7 gün içinde sararmaya başlar ve giderek azalıp kaybolur. Gereğinde morluk için hekiminiz tarafından önerilen ek medikal tedaviler başlanabilir.
15- Ameliyat sonrasında burun içine konulan silikon tamponlar kaç gün sonrasında alınırlar? Burun içine konulan delikli tamponlar hasta durumuna bağlı olarak genellikle ameliyattan sonra 1 ile 7 gün arasında alınmaktadır.
16- Ameliyat sonrasında burun sırtına konulan atel kaç gün sonrasında alınır? Burun sırtına konulan atel genellikle ameliyattan 1 hafta sonra alınmaktadır.
17- Ameliyat sonrasında burun dikişleri kaç gün sonrasında alınır? Burun estetiği ameliyatı açık teknik yapıldıysa burun delikleri arasındaki kolumella isimli bölgeye uygulanan dikişler genellikle ameliyattan 1 hafta sonra alınmaktadır.
18- Ameliyattan sonra yaz ve bahar aylarında ne zaman denize girebilirim? Ameliyattan 3 hafta sonra herhangi bir yakınma olmama durumunda denize girilebilir. Yaz ve bahar aylarında güneş koruyucular ile burun cildinin korunması önemlidir. Ameliyat sonrasında yüz bölgesini güneşten korumak için özellikle yaz ve bahar aylarında şapka kullanılması önerilir.
19- Ameliyattan sonra ne zaman gözlük kullanabilirim? Ameliyat sonrasında erken dönemde gözlük kullanmak burna baskı yapıp iyileşme sürecine olumsuz etki edebilmektedir. Ameliyattan sonra en az 2 ay gözlük kullanılmamasını önerilmektedir.
20- Ameliyat sonrasında ne zaman normal aktivitelerime dönebilirim? Ameliyat günü ameliyat olduktan sonra yatak istirahati önerilir. Ameliyatın ertesi günü saatbaşına 10 dakikayı geçmeyecek şekilde yürüyüş yapılabilir. Ameliyattan 2-3 gün sonra ev içi hafif dereceli işler yapılabilir. Ameliyattan bir hafta sonra herhangi bir problem yoksa ve işiniz ağır çalışma içermiyorsa işinize devam edebilirsiniz. Ağırlık kaldırma, fitness gibi ağır fiziksel aktivitelere ameliyattan 8 hafta sonra başlamak daha uygundur. Ameliyat sonrasında ilk 1,5-2 yıl burnunuza sert travma gelmemesi açısından dikkat etmekte fayda vardır.
21- Revizyon burun estetiği nedir? Daha öncesinde burun estetiği olan bir hastaya yapılacak olan burun estetiğidir. Revizyon cerrahisi estetik amaçla yapıldığı gibi burundan rahat nefes alabilmek için de yapılabilmektedir. Bazen de her iki duruma yönelik tedavi gerekebilmektedir. İlk defa burun estetiği ameliyatı olana göre ameliyatta gereğinde yararlanmak üzere kulaktan veya kaburgadan kıkırdak alınabilir. Buna ameliyattaki kıkırdak ihtiyacına göre karar verilir.
22- Revizyon burun estetiğini en erken ne zaman olabiliriz? Burun estetiği ameliyatından sonra burun şeklinin oturması için belli bir süre tanınmalıdır. Önceki burun ameliyatından sonra hafif dereceli cerrahi müdahale gerektiren burunlar için minimum 6 ay, daha ileri dereceli deformiteler için minimum 1 yıl revizyon ameliyatı açısından beklemek daha uygun olacaktır.
23- Adetli iken ameliyat olmak mümkün müdür? Adetinizin ilk gününde ameliyatta kanama ve ameliya sonrası morluk ve şişlik beklenenden daha fazla görülebileceği ameliyatın ertelenmesi uygun olacaktır.
24- Ameliyat öncesinde sigarayı bırakmalı mıyım? Sigara içenlerde ameliyat esnasında beklenenden fazla kanama olma ihtimali vardır. Sigara doku oksijenlenmesini bozarak yara yeri iyileşmesini olumsuz etkileyebilmektedir. Dolayısıyla sigarayı erken sürede bırakmanız önerilmektedir. Ameliyattan sonraki iyileşme sürecinde de sigara içmemeniz dokuların kendini rahatlıkla toplayabilmesine yardımcı olacaktır.
25- Yılın dört mevsiminde de burun estetiği ameliyatları yapılır mı? Burun estetiği ameliyatı her mevsimde yapılabilir. Ancak ameliyat sonrasında yüz bölgesini güneşten korumak için özellikle yaz ve bahar aylarında şapka kullanılması önerilir. Kış mevsiminde ise burnun soğuktan korunması önerilir.
26- Ameliyattan önce üst solunum yolu enfeksiyonu geçirdim. Ameliyat olmak mümkün müdür? Üst solunum yolu enfeksiyonu varlığında ameliyat yapıldığında burun kanaması ve ameliyat sonrasında doku iyileşmesinde problem yaşama ihtimaliniz daha yüksek olacaktır. Dolayısıyla enfeksiyon tedavisi sonrasında ameliyat olmanız uygun olacaktır.