Rinoplastinin en önemli basamağı bizim felsefemizde planlama aşamasıdır. Burundaki sorunların tespiti ile başlanır. Bu sorunlar hastanın rahatsız oldukları ve doktorun tespit ettikleri şeklinde ikiye ayrılır. Ben hastalarıma burunda nelerden şikayetçi olduklarını sorarak başlarım. Muayene aşamasından sonra burun ve yüzün değişik açılardan fotoğrafları çekilir. Daha sonra ikinci görüşmeye kadar geçen sürede fotoğraflar üzerinde analizler gerçekleştiririm.
Hastanın genel yüz hatları, alın genişliği, gözleri arasındaki mesafe, dudak-burun açısı, alın-burun açısı, burun uzunluğu ve burun ucu düşüklüğü ayrı ayrı değerlendirilir. Burnun yan profilden kemerli ya da çökük olması, kısalığı ya da uzunluğu, ön görüntüden burun deliklerindeki asimetriler, burun deliklerinin genişliği ve burnun karşı bakışta herhangi bir eğriliğinin olup olmaması önemlidir.
Daha sonra hastayla ikinci görüşme gerçekleştirilerek tespit ettiklerimizi ve amaçladıklarımızı paylaşırız. Hastamız da bize beklentilerini, müdahale sonrası isteyip istemediklerini aktarır. Örnek vermek gerekirse bazı hastalarımız daha kalkık – kavisli bir burun isterken bazı hastalarımız daha düz ve doğal burundan yanadır. Hangi burun şeklinin hastamıza ne katacağını hastamızla paylaşırız. Ortak beklenti ve hedeflerimizi belirleriz. Bu aşamalarla birlikte sadece estetik değil aynı zamanda hastamızın nefes fonksiyonunu daha iyi kılmak için yapılması gerekenleri belirleriz.
Ameliyata işte böyle özenli bir planlamayla gireriz. Ameliyat sırasındaki gözlemlerimiz, hastamızın burnunun durumu da ameliyat sırasında sorun çözmemize ve planlamamızı aktif olarak revize etmemize olanak tanır. Kısaca ameliyat öncesi ve ameliyat sırasında iyi planlama, karşılıklı fikir alışverişi, sorunların akılcı tespiti ve bunları çözmek için atılacak adımların belirlenmesi ve uygulanması bizi başarıya hastamızı da sağlık ve mutluluğa götüren en önemli unsurlardandır.