Burun estetiği fiziki bir ihtiyaç mı yoksa zorunluluk mu?
Aslında her iki durumda da olan hastalarımız var. Ben kulak burun boğaz uzmanı olduğumdan zorunluluk olan hastalarla daha sık karşılaşıyorum. Sıklıkla hastalarımın sağlık sorunları var. Burundan nefes alamıyorlar. Burun tıkanıklığı hayat kalitesini düşürüyor. Horlama, müzmin farenjit, sinüs problemleri oluşuyor. Bu sorunlarında çözümü burun ameliyatı gerekiyor. Bu noktada burun ameliyatından bahsetmek lazım biraz teknik olacak ama, burun orta hat eğrilikleri kapalı alışılagelmiş teknikle %30-40 düzeltilemiyor. Burun ameliyatı sonrası hastanın tıkanıklık şikâyeti devam ediyor işte bu grup hastalarda, özelikle burun içinde eğriliği burun sırtında da devam eden kişilerde estetik ameliyat gibi yaklaşıp tüm eğri orta hattın düzeltilmesi gerekiyor. Bu tür bir ameliyatta başarı %95 lere kadar çıkıyor.
Bunu haricinde psikolojik faktörler var. Bu kişilerde ihtiyaç olarak görülebilir. Kendini daha iyi hissetmek, öz güveni artırmak, gençleşmek için yâda yenilenmek için estetik olan hastalarım var. Bu hasta grubunda ameliyat öncesi görüşmenin çok dikkatli yapılması lazım. Çoğunlukla beklentilerinin iyi anlaşılması ve sonucun hastaya iyi anlatılması gerekli. Çünkü bu hastaların sıklıkla beklentisi yüksek oluyor. Burun ameliyatı ile tüm hayatının değişeceğine inanıyorlar. Bu kişilerle değişimi ve sonuçlarını tartışmak lazım. Başarılı bir burun estetiğinin hayatını pozitif yönde etkileyebileceğini fakat herseye çözüm olmayacağını anlatmak lazım.
Burun estetiğinde doğallık mümkün mü?
Burun estetiğindeki bakış açısı ve yaklaşımlar toplumdan çok etkileniyor. yani trendler var Yeni yaklaşımlar tamamıyla doğallıktan yana geçmiş yıllarda yapılan kaydırak tarzı yüze göre küçük sivri burunlar artık istenmiyor. Kişilerinde talebi doğal ameliyat olduğu belli olmayan yüze uygun, geri planda olan gözleri ortaya çıkaran, fakat güçlü burunlar. Bunu başarmak mümkün. Önemli olan burun estetiğini planlarken yüzü total olarak ele almak, yeni burnun gözlerle kaşla dudakla uyumunu sağlamak.
Burun estetiği sonrası hastaları nasıl bir süreç bekliyor? Ne zaman normal hayata dönebiliyorlar?
Ameliyat sonrası süreç hastalara iyi anlatılmalı, ameliyat görüşmesine çoğunlukla kulaktan dolma bilgilerle geliyorlar. Ameliyat sonrası 1 ay sırt üstü yatması gerektiğini söyleyen hastalarım bile oldu. Aslında eskiden 70lerde 80lerde öyle söylenirmiş teknoloji ve ameliyat tekniklerinin gelişmesi ile modern burun estetiğinde hasta 8- 10 günde normal hayatına dönüyor. Tabii ki burunda ve çevresinde şişlikler oluyor ve ilk 2-6 hafta bazı kısıtlamalar getiriyoruz.
Ameliyat sürecini ve sonrası dönemi söyle özetleyebiliriz. Ameliyat yaklaşık 2-3 saat sürüyor. Hasta bu süreçte genel anestezi altında oluyor yani tam olarak uyuyor. Ameliyattan çıktıktan 4-6 saat sonra sıvı ve yumuşak gıdalarla beslenmeye başlıyoruz. Eğer bulantı kusma gibi narkoza bağlı yan etkiler yoksa genel durum iyiyse çoğunlukla eve çıkmasına izin veriyoruz yani hastanede yatma genellikle burun estetiği sonrası olmuyor.
İlk günü rahat geçiriyor hastam fakat 2. gün burun tamponundan dolayı biraz sıkıntısı oluyor. Hafif baş ağrısı yüzde baskı hissi en sık hastalarımın söylediği şikâyet, kesinlikle çok ağrılı bir süreç değil. 3. günden sonra normal günlük işlerini yapabiliyor. Sıcak olmamak kaydıyla 3. günden sonra duş alınabilir. Dişler yavaşça fırçalanabilir. Sürekli yatmasını gerektiren bir durum yok. 1. haftada alçılar alınıyor. 10. günde işine, normal hayatına dönebiliyor. Tabii ki burun üzerinde şişlikler var bu süreçte; ama işine gitmesinde yâda normal hayatına dönmesinde etkili değil. İlk 2-3 hafta spor yapmasını istemiyoruz. Çünkü ağır aktivitelerle burun kanaması riski var. İlk 6 haftada tenis, basketbol gibi toplu ve grup sporlarını kısıtlıyoruz. Yeni burnun darbe almasını istemiyoruz. İlk 2 ayda güneş gözlüğü gözlük yasak tabi ki.