Burun ameliyatı sonrasında duş
Burun ameliyatı sonrası hasta üzerinde belirli bir komplikasyon meydana gelmediği sürece, 1 gün sonrasında hasta vücudunu tamamen yıkama lüksüne sahip olacaktır. Burun ameliyatı sonrasında duş almak hiçbir hasta için zor ya da uzun süre beklenmesini gerektirecek bir durum değildir.
Burun estetiği operasyonu sonrası sık sık sorulmakta olan ve merak konusu haline gelen duş alma ile ilgili sorular, ameliyatın bitişi ile birlikte yeniden gündeme gelir. Gerçekleştirilen cerrahi işlemlerden sonra duş almak ya da banyo yapmaya dair birkaç gün için dikkat edilmesi gereken bazı detaylar mevcuttur. Detaylara dikkat eden her hasta, duş alma konusunda hiçbir sıkıntı yaşamaz.
Ameliyattan Sonra Duş Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Burun estetiği ameliyatından sonra hasta için bir problem görülmediği takdirde, 1 gün sonrasında hasta vücudunu tamamen yıkayabilir. Saç yıkama konusunda özellikle dikkat edilecek noktalar bulunur. Bu süreçte dikkat edilmesi gereken nokta ise, saçların tamamen kuaförde yıkandığı gibi arka tarafa doğru atılması işlemidir. Ameliyat sırasında hastanın burnuna koyulan alçı ya da bandın ıslanmamasına dikkat edilmelidir. Bu malzemelerin yüz bölgesinde hareket etmemesi ve zarar görmemesi oldukça önemlidir. Bu nedenle buhar oluşması durumunda engellenmesi beklenir.
Hem burun estetiği hem de burun eti operasyonundan sonra duş almaya çekinen ve süre bakımından sıkıntı yaşayan hastalar, nemli ve sabunlu bir bez kullanımı ile yüzün her bölgesini dikkatli olmak şartıyla silebilir. Silme işleminde de alçının veya bandın ıslanmaması gerekir. Bu malzemeler genel olarak suya karşı dayanıklılık gösteremez. Bu nedenle su ile temas etmeleri iyi olmayacaktır.
Vücut yıkanırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Vücudun yıkanması esnasında sürekli baş aşağı durulmamalı ve hiçbir şekilde hızlı hareket edilmemelidir. Bu durum banyodaki buhar ile birlikte fazla akıntıya neden olabilir.
Burunda yer alan alçı ya da bant genellikle 1 hafta içerisinde hastadan alınır. Bu malzemelerin alınmasından sonra, belli bir süre içerisinde bütün vücudun yıkanması ve duş alınması mümkündür. Malzemelerin çıkmasından sonra hastalar da daha rahat hareket edecektir.
Duş alma sırasında kesinlikle sıcak suyun kullanılmaması gerekir. Ilık ya da soğuk su kullanarak duş alınması önerilir. Sıcak su özellikle burun bölgesine geldiği takdirde, o bölgedeki dokulara zarar verir ve iyileşmeyi geciktirir. Sıcak su kullanılmadığı sürece buhar oluşumu problemi de görülmeyecektir.
Şampuan veya sabun kullanımı ile alakalı herhangi bir kısıtlama ya da ürün önerisi bulunmaz. Bu tür ürünler burun bölgesine herhangi bir etkide bulunmaz. Duş alan hastaların burun bölgesi, yumuşak bir havlu kullanımı ve hafif hareketler aracılığıyla kurulanması gerekir. Aniden gelebilecek sert darbeler burun bölgesine zarar verebilir.