Genel Cerrahi

Bulaşıcı Hastalıklara Karşı Önleminizi Aldınız Mı?

Prof. Dr. Erhan Ekinci
Prof. Dr. Erhan Ekinci

Kış mevsiminin etkisini iyice göstermesiyle birlikte salgın hastalıkların çok daha fazla yaygınlaştığını söylemek mümkün. Bulaşıcı hastalıklar okulların açılması ile birlikte ebeveynlerin de korkulu rüyasına haline geldi.

Yakın temas ve dikkatsizlik sonucunda hızla yayılan bulaşıcı hastalıklar uzun vadede çok ciddi sorunların ortaya çıkmasına neden olabiliyor. 

Özellikle çocuklarda kalp hastalığı, romatizma gibi sorunların meydana gelmesine neden olan bulaşıcı üst solunum yolu hastalıklarına karşı alınacak önemlerin hem hayat kurtardığını hem de çok daha konforlu bir kış mevsimi geçirmeye yardımcı olduğunu unutmamak gerek. 

Hızlı Bulaşan Hastalıklara Dikkat

Solum yolları ile döküntüsü olan hastalıklar en hızlı bulaşan arasında yer alıyor. Kızamık ve su çiçeği gibi hastalıkların bulaşmasını engellemek için aşı her zaman ilk çözüm olarak görülmektedir. 

Hepatit A gibi rahatsızlıklar için de aşılama oldukça etkili bir çözüm olarak biliniyor. Grip aşısı ve çocuk hastalıklarına karşı düzenli aşı takibi ile tüm aşıların yapılmış olması, hepatit aşısı bulaşıcı hastalıklara karşı önlem olarak yaptırılabilecek çeşitler arasında yer alıyor. 

Temizlik

Bulaşıcı hastalıklardan korunmak için alınabilecek en güzel önlemlerden birisi de temiz olmaktır. 

Elleri sık sık yıkamak, özelikle ortak kullanım alanlarında özen göstermek ve toplu taşıma gibi mikropların çok hızlı bir şekilde yayılabileceği ortamlardan çıktıktan sonra titiz olmak, elleri ağız ve yüz bölgesine götürmemeye dikkat etmek bulaşıcı hastalıkların önüne geçmek adına oldukça önemli noktalardır. 

Sağlıklı ve Düzenli Beslenme 

Vücudun sağlıklı ve güçlü olması bulaşıcı hastalıklara karşı dirençli olmanın anahtarıdır. Bunu sağlamak için düzenli ve sağlıklı beslenmeye özen gösterilmeli. 

Tek tip beslenmeden uzak durmak, sebze ve meyve tüketmeye dikkat etmek ve yeterli protein almak sağlıklı beslenmenin olmazsa olmazlarındandır. 

Güçlü bir bağışıklık sistemi ile bulaşıcı hastalıklara yakalanma ihtimalini azaltmanın mümkün olduğu unutulmamalı. 

Teşhis Koymayın 

Yorgun, kırgın ya da hasta hissettiğiniz anda kendinize teşhis koymak yerine mutlaka bir uzmana görünün. Bir önceki hastalığınızdan kalan ilaçları kullanmayın ya da evde kalmış antibiyotiklerden medet ummayın. 

Kafanıza göre yapacağınız ilaç kullanımı vücudunuzdaki virüslerin ve bakterilerin daha fazla güçlenmesine ve hastalığınızın şiddetlenmesine neden olabilir. 

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir