Bruksizm (Diş Gıcırdatma) ve Diş Sıkma

Toplumun büyük kesiminde farkında olmadan diş sıkma ve diş gıcırdatma eğiliminde olduğu pek çok güncel yayında belirtilmektedir. Hastaların bilincinde olmamaları nedeniyle şikayette bulmadığı bu durumun yaratabileceği tehlikelerin önüne geçmek adına ise erken tanı büyük önem taşıyor. Çoğunlukta bu rahatsızlıklar Diş hekimi muayenesi sırasında fark edilmektedir.

Doku hasarı oluşturma potansiyeline sahip herhangi bir neden olmadan gerçekleşen istemli ve istemsiz kas kasılmalarına Parafonksiyon denir. Diş sıkma ve diş gıcırdatma Parafonksiyon olarak kabul edilmektedir.Parafonksiyonlar nadiren görüldüğünde Fizyolojik kabul edilir. Sıklıkla tekrarlandığında ve hasar oluşturduğunda Patolojik kabul edilir. Parafonksiyonlar dokularda hasar oluşturabileceği saptandığında sorun ortaya çıkmadan tanının konması koruyucu tedavi açısından önem taşıyor.

Dt. Mergül Rodoplu

Bunlar tedavi edilmediği taktirde :

ETYOLOJİ

Diş sıkma ve diş gıcırdatma pek çok sebepten dolayı ortaya çıkabilmektedir.

TEDAVİ

ERKEN DÖNEMDE TEDAVİ:  Erken fark edilip tedaviye başlamak önemli bir faktördür.

    Genellikle tedavide hastaya özel olarak yapılan ve Gece plağı olarak adlandırılan akrilik plaklar kullanılmaktadırlar. Hastalığın evrelerine göre bu plaklar farklı kalınlıklarda yapılmaktadır.Çoğunlukla gece yatarken kullanılır isteğe göre gündüzleri de kullanılabilir.

Bu plaklar gelen kuvvetlerin dişler arasında eşit olarak dağılmasını,diş sert dokularda hasar oluşmasının engellenmesini ve çiğneme kaslarının rahatlamasını sağlar. Tedavi edici özelliğinin yanı sıra alışkanlık kırıcı özellikleri de vardır. 

GEÇ DÖNEMDE TEDAVİ:

      Diş sıkma diş gıcırdatma gibi rahatsızlıkların erken tanı ve tedavisi önemli ve bireylerin bunun farkına varamaması nedeniyle Diş hekimi ziyaretlerinin 6 ayda bir düzenli yapılmalıdır.

Exit mobile version