Boyun Fıtıkları ve Tedavisi
Boyun omurgaları arasında amörtisör görevi yapan kıkırdak yapının yırtılması veya yaşlanma sonrası kıkırdak dokunun bozulmasıdır
Hastalığın Genel Özellikleri ve Görülme Sıklığı;Boyun fıtığı bel fıtığından sonra görülen ikinci sıklıkla görülen omurgadaki fıtık bölgesi boyun bölgesidir.
Boyun fıtığı bir orta yaş grubu hastalığı olup erkeklerde kadaınlara nazaran birz daha sık görülmektedir.
Boyun Fıtığı Nedenleri; 1: Travma (özellikle araç kazalarında arabaya arkadan vurulması),2: Dejenerasyon (fizyolojik yaşlanma), 3: Biokimyasal değişiklikler,3: Boyun omurgaları kireçlenmeleri,4: Genetik.
Boyun Fıtığı Risk faktörleri; 1: Boyun yanlış hareketleri ve yanlış pozisyonlar,2: Boyun kaslarının zayıflığı,3:Bazı meslekler ( uzun süre bilgisayar kullanımı,başı öne eğik konumda uzun süre çalışan meslekler),4: Emosyonel gerginlik.
Boyun Fıtığı Şikayetleri ve Bulguları:
Boyun ağrısı ve boyun tutulmalararı en sık boyun fıtığı şikayetidir. Boğun ağrısı bel ağrısından farklı olarak başlangışta daha hafif olur.Genellikle öksürme, hapşırma ve ıkınma gibi kafa içi basıncını artıran hareketlerle ortaya çıkar. Hastalık ilerledikçe boyun ağrısın takiben kola vuran yansıyan kol ağrıları ortaya çıkar. Kola vuran ağrılarla beraber ellerde uyuşma hisssizlikler, bazende güçsüzlükler(kuvetsizlik) ortaya çıkar ki bu durum oldukça ilerlemiş bir tablodur. Boyun fıtığı omurlikten çıkan siniri yanlardan sıkıştırmaya başlayınca ilgili tarafta kolda uyuşmalar, kuvet kayıpları, refleks kaybı ve kas erimeleri ağrı şikayetini takip eder. Bazen boyun fıtığına bağlı bası ilerlerse myelopati denilen tablo olaya eklenir bu durumda tipik uyuşmaların yanında hastanın bacakaları da olaya katılır böylece yürüme bile bozulur. Çok nadiren idrar kontrolunde bozulmalar görülür.
Boyun Fıtığı Teşhis; İyi bir anemnez ve detaylı bir nörolojik muayene boyun fıtığı şüphesi olan hastanın değerlendirilmesinde oldukça önemlidir. Nörolojik muayene de hem boyun fıtığı teşhisinde hemde ayırıcı teşhis te oldukça önemlidir. Boyun fıtığı teşhisinde kullanılan test yöntemleri1: Servikal Bilgisayarlı Tomografi ,2: Magnetig Rezonans Görüntüleme 3: Elektromyelografi
Boyun Fıtığı Ayırıcı Teşhis 1: Periferik sinir tuzak nöropatileri, 2: İnfeksion hastalıkaları ( Burusella, omurga tuberkulozu,diskitis),3: Omurilik tümörleri, pankoast tümörü,4: Brakial pleksus zedelenmeleri,5: Hidrosirongomyeli,6: Multipl skleroz, kas hastalığı,7: Nöropatik durumlar.
Boyun Fıtığı Tedavi seçenekleri
Boyun fıtıkları tedavisinde önce boyundaki yırtılan kıkırdağın omürilik sinirine yaptığı basılar nörolojik muayene bulguları ile uyumlu ise tedavi seçenekleri göz önünde bulundurulur. Tedavide sinirlere bası yoksa tıbbı tedavi seçeneği uygulanırken, sinirlere bası oluşturanlarada ise cerrahi tedeavi seçeneği uygulanır.
1: Tıbbı tedavi; İlaç tedavisi (ağrı kesiciler, kas gevşeticiler), Fizik tedavi ve egzersizler, Eğitim
Hangi boyun fıtıklar ameliyata alınır ?
1:Tıbbı tedaviye cevapsız şiddetli kol ağrısı yanında motor kuvetsizlik olanlar,
2:Omurilik basısına bağlı omürilik sinir myelopatisi olanlar,
3: Sadece ağrı şikayeti relatif bir indikasyondur.