Boy Uzatma Cerrahisi Medar Hastanesi Sakarya’da
Özel Medar Hastanesi Sakarya, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Uysal, hastanede gerçekleştirilen boy uzatma operasyonları konusunda bilgi verdi.
BOY UZATMAK MÜMKÜN
Ortopedi alanındaki teknolojik gelişmeler sayesinde kullanılan cihazların ve uygulanan tekniklerin gelişmesi ile kişilerin kemik boylarının güvenle uzatılabildiğini kaydeden Özel Medar Hastanesi Sakarya, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Uysal, bu teknik sayesinde bacak boyu eşitsizliklerinin giderilebildiği gibi kişinin boyunu da uzatmanın mümkün olduğunu kaydetti.
BOY UZATMA CERRAHİSİ
Boy uzatma cerrahisi hakkında konuşan Prof. Dr. Uysal, “Boy uzatma cerrahisi temelde bir kemik uzatma ameliyatıdır. Ekstiremitrlerin uzun kemikleri uygun seviyeden çevresindeki tüm yumuşak dokulara en az hasar verecek şekilde kontrollü bir şekilde kesilir. Kesilen kemik uçlarının arası her gün 0,75-1 milimetre arası açılacak şekilde kemiğe gerilim uygulanır. Bu gerilimi sağlamak için kemiğin içinden veya dışından yerleştirilen cihazlardan yardım alınır. Kesilen kemik uçlarının arası istenildiği kadar birbirinden açıldığında uzatma işlemi sonlandırılarak kemik dokunun iyileşmesi beklenir. Aradaki kemik boşluğu dolduran yumuşak doku zamanla yerleşerek kemikleşir ve yeni kemik dokusunu oluşturur. Kemik uzatma ameliyatları teknik olarak özellikli ameliyatlardır ve özel bir eğitim gerektirir. Tekniğine uygun olarak yapılan ameliyatlarda hastanın çok ağrısı olmaz ve uzatma sonunda ekstremite fonksiyonlarında bir kayıp olmaz. Kişi normal hayatına dönebilmektedir” dedi.
TEK SEANSTA 8 SANTİMETRE
Prof. Dr. Uysal bu konuda son olarak ise şunları kaydetti: “Genel kural olarak kemik 8 santimetrenin üzerinde uzatıldığında komplikasyon riskleri arttığından boy uzatma ameliyatlarında tek seansta en fazla 8 santimetre uzama hedeflenmektedir. Uzatma işlemi ameliyat sonrası onuncu günde başlar. 8 santimetre uzamanın gerçekleşebilmesi için 4 ila 5 aya ihtiyaç bulunmaktadır. Bu süre zarfında kişi destekle yürüyebilmesine rağmen günlük ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılayabilmesi 6 ayı bulmakta, 9 aya kadar normal hayatına dönebilmektedir. Tüm tedavi süresince hastanın yakın takibi ve uygun egzersiz programını alması çok önemlidir. Yolunda gitmeyen her durumun zamanında tespit edilip uygun müdahalelerle sorunun teşkil etmeden çözülmesi için kişinin doktoru sürekli irtibat halinde kalabilmesi gereklidir. Ameliyat öncesi dönemde düzgün planlama ve doktor hasta iletişimi başarıya giden yolda en önemli adımlardan birisidir.”