Botoks Nedir?
Botoks, Clostridium Botulinum bakterisinden laboratuvar şartlarında elde edilen bir proteindir. Uygulanan bölgedeki sinir-kas bağlantı kavşağını bloke ederek kas hareketlerini ve terleme sinyallerini kısıtlar. İnce iğnelerle ihtiyaç duyulan bölgelere uygun dozların enjekte edilmesi ile botoks işlemi uygulanır.
Botoks hangi bölgelere ne için uygulanır?
Yüz Botoksu : Mimik kırışıklıklarının ve kalıcı çizgilerin önlenmesi ve azaltılması için uygulanır. Alın, kaş arası çizgileri ve kaz ayağı bölgelerindeki kırışıklıklarda olumlu sonuçlar alınır.
Çene (Masseter) Botoksu : Diş sıkma şikayetinin azaltılması ve çene kısmının inceltilmesi ile yüz ovalinin belirginleştirilmesinde kullanılır.
Boyun Botoksu (Nefertiti Lift) : Boyun bölgesindeki sarkma ve kat izlerinin engellenmesinde kullanılır.
El-Ayak-Koltuk Altı Terlemesi : Sosyal hayatı olumsuz etkileyen bölgesel aşırı terleme şikayetinin tedavisinde başarılı bir yöntemdir.
Botoks uygulaması nasıl yapılır? Sonrasında nelere dikkat edilmelidir?
İnce iğneler ile hedef bölgeye enjeksiyonlar yapılır. Uygun doz ve derinlik tercih edilmesi halinde doğal sonuçlar elde edilir ve donuk ifadesiz bir görünüm oluşmaz. Uygulama öncesi lokal anestezi sağlayan bir krem sürülür. Kişinin mimik hareketleri ve asimetrisine uygun noktalara işlem planlanır. Uygulama 15-20 dakika sürer. Sonrasında günlük hayata devam edilebilir. İşlem sonrası birkaç saat başın öne eğilmesi ve uygulama yapılan bölgenin ovalanması önerilmez. İşlem her mevsim uygulanabilir.
Etkisi ne zaman başlar, ne kadar sürer?
İlk etkiler 3. günden itibaren başlayabilir ancak asıl etkisi 10. günde ortaya çıkar. Uygulanan dozlar ve kişinin metabolizmasına göre değişkenlik görülebilir, genellikle ortalama 4-6 ay etkisi sürer.
Botoks yapılmaya ne zaman başlanmalıdır?
Botoksu alın ve kaz ayağı çizgilerinin ilk fark edildiği zaman kullanmak aslında çizgilerin derinleşmesini önlemek için en uygun zaman. Koruyucu botoks tedavisi çizgilerin zamanla ilerlemesini durdururken doğal ve tazelenmiş bir görünüm sağlar.
Peki Erkekler?
Tabi ki zamana meydan okumak erkeklerin de hakkı. Üstelik erkeklerin daha güçlü kas yapısına sahip olmaları nedeniyle mimik kırışıklıkları daha erken yaşlarda ortaya çıkabilir. Uygun teknikle uygulanan botoks enjeksiyonları ile alın çizgilerinin yol açtığı yorgun, sinirli ve endişeli görünüm tedavi edilebilir.
Kimlere uygulanamaz?
Hamileler ve emziren kadınlarda kozmetik amaçlı botoks bu hassas dönemde uygulanmamalıdır. Ayrıca nöromusküler hastalık veya kanama problemi olanlarda, uygulama yapılacak bölgede aktif enfeksiyonu olanlarda işlem uygulanmamalıdır.
Hastanın yüz yüze muayenesi ile en uygun tedavi protokolleri belirlenir.