Bosnalı 3 yaşındaki Bilal hayatındaki ilk sesleri Trabzon’da duydu
Bosna Hersek’ten tedavi için Türkiye’ye gelen doğuştan işitme kaybı olan 3 yaşındaki Bilal Subasic, Trabzon’da Medical Park Yıldızlı Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Erkan Vuralkan’ın gerçekleştirdiği ‘biyonik kulak (koklear implant)’ operasyonu ile ilk kez duymaya başladı.
İki kulakta da çok ileri derecede iç kulak kaynaklı işitme kaybı olan hastalara uygulanan, iç ve dış parça olmak üzere iki parçadan oluşan, iç parçasının ameliyat ile iç kulağa takılması ve dış parçanın da kulak kepçesine ya da kafatasına takılması sonucu hastaların işitmesinin iyileştirildiği cerrahi bir yöntem olan biyonik kulak (koklear implant) işlemi, Medical Park Yıldızlı Hastanesi’nde 3 yaşındaki Bosna Hersekli Bilal Subasic’e uygulandı.
İlk kez annesinin sesini duydu
Hastanın babası Almadin Subasic, oğlunun ilk kez annesinin sesini duyduğunda yaşadığı sevince tanık olmanın tarif edilmez bir mutluluk olduğunu vurgulayarak, “Yapılan işlemden çok memnunuz, hekimimize güvenerek geldik. Bilal büyüyünce de kendisini hayata bağlayan hekimi ile görüşmeye devam edecek” dedi.
“En doğru zamanda ameliyat oldu”
Hastanın operasyonunu gerçekleştiren Medical Park Yıldızlı Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Erkan Vuralkan, küçük Bilal’ın çok doğru bir zamanda operasyonu olduğunu vurgulayarak tedavi süreci hakkında şu bilgileri aktardı;
“Koklear implant ameliyatı, her yaşta uygulanabilen bir ameliyattır fakat hastanın yaşı ile dil yaşı arasında en fazla 4 yaş bulunması şarttır. 0-4 yaş arasındaki hastaların ise dil yaşları değerlendirilmeden iki kulaklarından da koklear implant olma hakkı vardır. 4 yaşından büyük hastalar için ise dil değerlendirmeleri yapılmaktadır. 3 yaşındaki Bosnalı hastamız Bilal de yaptığımız operasyon sonrası ilk kez sesleri duymaya başladı. Dünyada her 1000 kişiden biri ya tamamen ya da kısmen duyma sorunu ile doğuyor. Tamamen duymayan bir çocuk 4 yaşına kadar işitemezse, aynı zamanda konuşmayı da öğrenme sorunuyla karşılaşıyor. Çünkü bu dönem konuşma için en kritik zaman. Bir çocuğun işitme kaybı 4 yaşına kadar düzeltilmezse, çevresindeki sesleri duyamayacak ve yüksek ihtimalle konuşamayacaktır. Bilal de kendisi için en doğru zamanda ameliyat olarak hayatı için büyük bir adım attı” şeklinde konuştu.
İşitme cihazından fayda göremeyenlere uygulanıyor
Biyonik Kulak’ın (koklear implant) iki kulakta da çok ileri derecede iç kulak kaynaklı işitme kaybı olan hastalar içinde belli kriterleri sağlayanlar için uygun olduğunu söyleyen Doç. Dr. Erkan Vuralkan, “Hastaların en az 3 ay boyunca işitme cihazı kullanmış olmaları ve işitme cihazından fayda görmemiş olmaları gerekmektedir” dedi.
Amaç hastaları sosyal yaşama döndürmek
İleri ve çok ileri derecedeki işitme kayıplarında iç kulağın görevini görememesin temel neden olduğunu sözlerine ekleyen Doç. Dr. Erkan Vuralkan, “İşitme cihazlarının görevi, dış ortamdan gelen sesleri yükselterek dış kulağa göndermektir. İç kulağın görevini göremediği durumlarda işitme cihazı kullanılsa da sesler ve konuşmalar anlaşılamayacaktır. Bu tür durumlarda kişiler kaç yaşında olursa olsun sosyal, psikolojik ve ruhsal yönden çöküntüye uğrayabilirler. Koklear implant sayesinde hastalarımızın sosyal ortamlarına yeniden kavuşmalarını, eğitim ve özellikle dil öğrenimlerinin kazanılmasını hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.