Girişimsel Radyoloji

Böbrek ultrasonu nedir?

Böbrek Ultrasonun diğer adı Renal ultrasondur. Böbrek ultrasonu renal ultrason olarak da bilinir ve bu tetkik hasta için oldukça kolay bir tekiktir. Bu tetkik için hasta önce sırtüstü yatırılır ve karın bölgesine ultrason jeli sürülür ve ultrason probu ile böbreklere ultrason ile bakılır. Böbrek ultrasonu sırasında hastadan yana doğru dönmesi istenebilir. Burada amaç böbreğin ve çevre dokuların değişik açılardan görüntülenmesini sağlamaktadır. Böbrek Ultrasonu esnasında hastanın yüzükoyun yatırıldığı da olur.

Böbrek ultrasonu esnasında hastanın sadece böbrekleri değil aynı zamanda mesanesi ve böbrekle ile mesanesi arasındaki kanallara da bakılır. Bu tetkik genellikle üroloji uzmanları tarafından istenir ve işlem Radyoloji Uzmanı Doktorlar tarafından yapılır.

Uzm. Dr. Rengin TÜRKGÜLER
Uzm. Dr. Rengin TÜRKGÜLER

Bu tetkikin yapılmasından önce hastanın aç olması aranmaz. Böbrek Ultrasonu öncesi hastanın su içerek gelmesi ve mesanesinde idrar biriktirmesi gerekir. Mesanenin incelenebilmesi için içinin dolu olması gerekir. Böbrek Ultrason sırasında böbrek taşı tespit edilebildiği gibi böbrekteki enfeksiyon nedeniyle oluşan değişiklikler de incelenebilir.

Böbrek ultrasonu yapıldığı sırada tespit edilecek böbrek taşının büyüklüğü ve böbrek içinde bulunduğu yer tespit edilir Bu tespit üroloji uzmanı tarafından yapılacak tedavinin veya ameliyatın planlanması açısından önemlidir.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir