Vücudumuzda iki adet böbreğimiz vardır. Her biri yaklaşık 11 cm büyüklüğünde ve yaklaşık 125 gram ağırlığındadır. Bel bölgesinde fasulyeye benzeyen kırmızı renkli bu organ, olası durumlarda tek başına da işlevini sürdürerek kişinin ikinci bir böbreğe ihtiyaç duymasını engeller.
Böbrek, vücuttaki zehirli maddeleri temizleyen, kemiklerin oluşumunda önemli rol oynayan, D vitamini aktivasyonunu sağlayan önemli bir organdır. Böbrek sağlığına çocukluk çağından itibaren dikkat edilmesi ve gerekli önlemlerin alınması kişiyi ilerleyen dönemlerde böbrek yetmezliği tehlikesinden koruyabiliyor.
Sadece Bol Su İçmek Böbreklerinizi Korumaz!
Vücudumuzun %60’ı sudan oluşmaktadır ve sıvı eksikliği ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getirmektedir. Ayrıca insan organizması, vücutta oluşan zehirli atıkların uzaklaştırılmasını, su ile sağlamaktadır ve böbrek sağlığı için suyu vazgeçilmez kılmaktadır. Kanın koyulaşması ile böbreklere giden kan akışı azalacağından, vücuttaki su yetersizliği, ciddi böbrek hasarına yol açabilir. Tavsiye edilen günlük su miktarının, 2 litrenin üzerinde olması gerekiyor.
Sıvı Tüketimine Ek Olarak Böbrek Sağlığınız İçin Neler Yapmalısınız?
- Tuz tüketimini azaltmak
Böbreklerin en büyük düşmanlarının başında gelen tuz, böbrek sağlığınızı olumsuz yönde etkileyerek böbrek hastalıklarına karşı tehdit oluşturmaktadır. Bu nedenle sağlıklı beslenmenin ön koşulu olarak öncelikle tuz tüketiminden uzak durmalısınız.
- Yeterli uyumak
Yapılan birçok araştırmaya göre, yetersiz ve kalitesiz bir uyku düzeni, arterlerdeki tıkanıklıkları ve kan basıncını artırarak böbrek hastalıklarının gelişme riskini yükseltiyor.
- Magnezyum içeren besinler tüketmek
Yeterince magnezyum alınmazsa kalsiyum böbreklerden geri emilemediği için idrarla vücuttan daha çok atılıyor, bu durum da böbreklerde kalsiyum taşının gelişmesine neden olabiliyor. Düzenli olarak yeşil yapraklı sebzeler, fasulye, kabak çekirdeği, ay çekirdeği, fındık ve badem tüketmek, vücuda yeterince kalsiyum alınmasını sağlıyor.
- Sigara içmemek
Birçok hastalığın oluşmasında ve ilerlemesinde etkili bir rol oynayan sigara tüketimi, böbrek kan akımında azalmaya neden olur. Böbreğin kan akımı azalması sonucu, yeterince süzme yapamaz ve atık maddeler vücutta birikir.
- Sınırlı kafein tüketmek
Fazla kafein kan basıncını artırarak böbreklere basınç uygulanmasına sebep olur. Bu nedenle günlük izin verilen kafein miktarı; 200-300 mg olup, bu da yaklaşık 2 büyük fincan kahveye karşılık gelmektedir.
- Düzenli egzersiz yapmak
Haftada 3-4 kez yapılan 30 dakikalık tempolu yürüyüş ve düzenli egzersizler kan basıncını düşürerek böbrek sağlığının bozulmasını engellemektedir.
- Şekerli besinleri azaltmak
Şeker; obeziteye katkıda bulunmasının yanı sıra, böbrek hastalığının ilk iki nedeni olan hipertansiyon ile diyabetin oluşma riskini artırıyor.
- İlaçları bilinçli kullanmak
Bilinçsizce alınan ağrı kesici ve antibiyotikler böbrek yetmezliğine yol açtığından doktor kontrolü dışında kullanılmamalıdır.
- İdrara çıkmayı ertelememek
İdrar düzenli olarak mesanede tutulduğunda, idrar yolu enfeksiyonu ve mesane kaslarında gevşeklik oluşabiliyor; bunun sonucunda da böbrek taşları, hatta böbrek yetmezliği gelişebiliyor.