Böbrek Nakli Operasyonunda Önce Merak Edilen Sorular

Hastanın böbrek nakline uygun olup olmadığına nasıl karar verilir?

Kronik böbrek yetmezliğinin nedenleri pek çok nedenden kaynaklanabilmektedir. Bu yüzden öncelikle hastaya yapılacak detaylı bir klinik muayeneden sonra tıbbi öyküsünün araştırılması gerekmektedir. Bu süreçte; hastanın daha önce görmüş olduğu tedaviler, aldığı tanılar, geçirdiği ameliyatlar ve muayene detayları gözden geçirilir. Eğer; hasta diyaliz tedavisi almış ise bu tedaviyi ne kadar zaman aldığı önem arz eden bir konudur. Bunun yanı sıra; kalp ve damar sistemi rahatsızlıkları ile diyabet hastalığının olup olmadığı da çok önemlidir. İncelemelerde; bu rahatsızlıklara dair herhangi bir bulguya saptanırsa öncelikli olarak bu rahatsızlıkların tedavisine başlanılır. Bu süreç sonunda hastanın böbrek nakline uygun olup olmadığı kanaatine varılır.

Çapraz nakil ne demektir?

Hastanın böbrek alacağı vericisi bulunuyor; fakat herhangi bir uyuşmazlık nedeniyle nakil gerçekleştirilemiyor ise benzer sorunları olan alıcı ve verici çiftler eşleştirilerek böbrek nakillerinin yapılabilmesi operasyonudur. Sorun yaşayan çiftlerin yaptırdıkları testlerin pozitif çıkması durumunda çapraz nakil işlemi gerçekleştirilebilir.

Bitkisel hayattaki kişiler aday verici olabilirler mi?

Kişinin organlarının alınabilmesi için beyin ölümünün gerçekleşmiş olması gerekmektedir. Bu durumda olan kişiler yeniden hayata dönemezler. Fakat; bitkisel hayata veya komaya girmiş kişilerin yeniden hayata dönebilme şansları olduğu için bitkisel hayatta olan kişilerin organları alınamaz.

Canlı böbrek vericilerinin riskleri nelerdir?

Bu zamana kadar pek çok araştırma yapılmıştır. Bu araştırmalara göre; canlı vericilerden yapılan böbrek nakillerinin, verici adaylarının hayatlarını olumsuz yönde etkilemesi gibi bir durum söz konusu değildir. Kişilerin; nakillerinden sonra dikkat etmesi gereken en önemli hususlar; sağlıkları konusunda dikkatli davranmalı, sigaradan uzak durmalı ve beslenme programlarına dikkat etmeleridir.

Yapılacak olan en ufak bir cerrahi operasyonun bile bazı riskleri bulunmaktadır. Bu yüzden; böbrek verici operasyonlarında enfeksiyon ve kanama gibi risklerin olabileceği de unutulmamalıdır. Operasyona karar vermiş vericinin dikkat etmesi gereken en önemli nokta; başarılı bir ekibi bulunan doğru bir merkez seçimi yapması ve bu riskler konusunda net bir şekilde aydınlatılmasıdır.

Böbrek naklinin canlı verici ile gerçekleştirilmesi ardından iyileşme süreci nasıl olmaktadır?

Böbreğini bağışlayan kişi 2 ila 3 gün içerisinde evine, yaklaşık 15 gün içerisinde ise günlük yaşantısına dönebilmektedir. Fakat; bu durum ameliyatın uygulandığı yönteme göre de değişiklik gösterebilmektedir. Açık ya da kapalı yöntemle uygulanacak ameliyatların kararı, kişilerin sağlık durumları ile ilişkilidir. Böbrek alıcısı olan kişi ise 6 ila 7 gün içerisinde evine dönebilir; fakat bu süre alıcı için bazen değişiklik gösterebilir.

Exit mobile version