Organ Nakli

Böbrek nakli hakkında merak edilenler

Böbrek nakli, son dönem böbrek yetmezliği hastalığının en etkin ve ekonomik tedavisidir. Diyaliz tedavilerindeki yüksek maliyet her yıl aynı iken, transplantasyonda, ilk yıl olan maliyet, sonraki her yıl azalmaktadır.

Ülkemizde böbrek nakli çoğunlukla canlı vericili olmaktadır. Ükemizdeki kadavra bağış oranı milyon nüfusta 4.7 ortalamadadır. Bu nedenle kadavra nakli görece olarak azdır. Canlı vericili nakilde ise aynı anda iki cerrahi ekip çalışması gerekmektedir.

Organ nakli, hukuksal boyutları önemli olan bir konudur. Hastaların aralarındaki yakınlıkları belgeleyip kontrolu gerçekleştiren ve özellikle kadavra nakillerde kilit rol oynayan organ koordinatörünün varlığı elzemdir.

Ameliyat öncesi hasta hazırlığı detaylı olmaktadır. Kronik böbrek hastalığı multisistem organ bozan bir hastalıktır. Sebepleri arasında, zaten kendisi multisistem hastalık olan diyabet ve hipertansiyon birinci sırada yer almaktadır.Tüm organların, kalp-damar, gastro intestinal, karaciğer ve akciğer’in detaylı incelemesi gerekir. Bu tetkikler defalarca tekrarlanmak zorunda kalabilir. Komplikasyonlara açık olan hasta grubunda, buna bağlı olarak maliyetler de yüksek olmaktadır.

Prof. Dr.Bülent Oktay
Prof. Dr.Bülent Oktay

Böbrek naklinde diğer nakillerden daha yoğun bir immunolojik cevap oluşur. Bu nedenle alıcılara immun baskılayıcı ilaçlar verilir. Bu ilaçların yan etkilerinin takip edilmesi son derece önemlidir. Özellikle fırsatçı enfeksiyonlar çok sık görülmektedir. Gözden kaçacak küçük bir sorun ölümle sonuçlanabilir. Bu nedenle multidisipliner çalışabilecek bir nefroloji uzmanı varlığı temeldir. Nefrolog, hem uzmanlık konusu olan kronik böbrek yetmezlikli hastaların takip ve hazırlığında, hem de post operatif hasta takibinde önemli bir rol oynar. Hastanın kendi vücudunun korunma sistemleri etkilendiğinden, olan değişikleri yorumlamak için çok sayıda tahlil, tetkik ve radyolojik incelemeler gerekebilir

İmmun baskıdaki hastalarda uzun vadede onkolojik hastalıklar dahil birçok komplikasyon olabilir. Bu nedenle yakın dönem enfeksiyonların takibi kadar uzun dönemin takibi de önem kazanır.

Cerrahi ve medical ekibin yanında, yoğun bakım ve servis ekipleri de iyi yetişmiş ekiplerden seçildiği için standart maliyetlerden daha pahalıya mal olmaktadır. Bir canlı vericili böbrek nakli için en az 21 kişi çalışır. Sorunlu nakillerde bu sayının artacağı kesindir.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir