Böbrek kistleri
-Böbrek kisti nedir ?
Böbrek içerisinde (böbrek parankimi) içi sıvı ile dolu olan ve küçük veya büyük boyutlu kesecikler olarak tanımlanabilir.
-Böbrek kisti kanser midir ?
Basit böbrek kistleri kanser değildir. Kanserleşme riski yok denilebilecek kadar azdır. Ancak daha karmaşık olan (komplike böbrek kistleri)kistlerde bu risk mevcuttur.
Böbrek kistleri bilgisayarlı tomografi ile 4 tip olarak sınıflandırılır (BOSNİAK SINIFLAMASI). Tip 1 basit böbrek kistleridir ve oldukça sık rastlanırlar. Görülme sıklıklarıda yaş ilerledirkçe artar. Kanserleşme riski yok kabul edilir. Ancak büyük boyutlara ulaşıp ağrı ve nadiren böbrek çıkışında darlık oluşturabilecekleri için düzenli kontrolleri önerilir.
Tip2, tip 3 ve en son en kötüsü Tip 4 ise kanserleşme riski bulunan yakın takip ve hatta ameliyat gerektiren durumlardır.
-Böbrek kistinin belirtileri nelerdir ?
Böbrek kistleri genellikle belirti vermez ve tesadüfen yapılan ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi veya MR tetkikleri sonucu tespit edilirler. Ancak büyük boyutlara ulaşan kistlerde yan ağrısı, böbrekte tıkanıklağa yol açabilenlerde böbrekte şişme ve ağrı görülebilmektedir.
-Böbrek kisti nasıl tedavi edilir ?
Küçük boyutlu basit böbrek kistlerinde herhangi bir tedaviye ihtiyaç yoktur. Yıllık kontroller yeterli olacaktır. Ancak şikayete neden olabilecek kadar büyük boyutlara ulaşan basit böbrek kistleri için çeşitli yöntemlerler (bir iğne yardımı ile kist içi sıvının boşaltılması, içerisine kist duvarlarını yapıştıracak madde enjekte edilmesi, açık ameliyati laparoskopik amaliyat gibi) bulunmaktadır. Günümüzde Kabul edilen en etkili yöntem laparoskopik olarak (karın ön-yan yüzeyinden 0.5 cm lik 3 adet delikten kamera yardımı ile girilerek yapılan amliyat şekli) kist içeriğinin boşaltılması ve kist duvarının çıkrılmasıdır. Bu ameliyattan bir gün sonra taburcu olusunuz ve ortalama 1 haftada günlük hayatınıza geri dönebilirsiniz.
-Böbrek kisti tekrarlar mı ?
Günümüzde en etkili yöntem olarak bilinen laparoskopik renal kist eksizyonu sonrasında kistin tekrarlama ihtimali yoktur.