Lokalize (böbreğe sınırlı) böbrek kanserinin tedavisi
Böbrek tümörünün tedavisi hastanın yaşı, genel sağlık durumu ve kanserin yayılım derecesine (evre) göre belirlenir. Böbrek kanserleri radyoterapi (ışın teravisi) ve kemoterapiye dirençlidir. Cerrahi böbrek kanserlerinin tedavisinde standart metottur. Kanserin evresi, büyüklüğü ve sayısına göre parsiyel veya radikal nefrektomi yapılır.
Parsiyel nefrektomi böbreğin tümörlü kısmının alınmasıdır. Tümör boyutu 7 cm’ye kadar olan olgularda yapılabilirliği varsa parsiyel nefrektomi ilk düşünülmesi gereken cerrahi tedavi olmalıdır. Çünkü insanların %25’inde kronik böbrek yetmezliği vardır ve parsiyel neftektomi yerine böreğin tamamen alındığı radikal nefrektomi yapılırsa o hasta için böbrek yetmezliği riski artacaktır. Böbrek yezmezliği tanımı için dialize girmek gerekmez, dializ son dönem böbrek yetmezliğidir. Böbrek yezmezliği, hastanın yaşının, kan kreatinin değerinin kulanıldığı özel formüller ile hesaplanmaktadır. Kreatinin değeri normal sınırlarda olsa bile böbrek yetmezliği görülebilir.
Böbrek yetmezliği olmayan hastalarda bile Parsiyel nefrektomi ile genel sağkalım daha iyidir. Diğer taraftan, tümör büyükse veya böbrek damarlarına nüfus etmiş ise yapılması gereken radikal nefrektomidir. Radikal nefrektomide böbrek etrafındaki zar ve yağ tabakaları ile birlikte tamamen çıkartılır. Parsiyel ve radikal nefrektomi açık veya laparoskopik (kapalı) uygulanabilir. Laparoskopi ile ameliyat sonrası ağrı daha azdır. Ameliyat sonrası hastalar genellikle 2-3 gün sonra hastaneden çıkartılabilirler. Ameliyat patoloji sonucuna göre hastalar belirli aralıklar ile takip edilirler.
Metastatik böbrek kanseri
Metastatik böbrek kanserlerinde eğer uygunsa nefrektomi yapılmalı, nefrektomi yapılamıyorsa tümörden biopsi yapılır ve hastalığın ilerlemesini durduran hedefe yönelik tedaviler (targeted therapy) veril