Kemoterapi tedavisi sürecinde doğru beslenmenin önemi nedir?
Her kanser türünün tedavi sürecinde en önemli nokta doğru beslenmedir. Medikal ilaçların yanı sıra takviye olarak alınan birtakım bitkisel ilaçlar zannedildiği gibi faydalı olmamakla birlikte zarar bile verebilir. Bu süreçte nelere dikkat edilmesi gerektiğini aşağıda maddeler halinde listeleyelim.
Tat alma duyunuz değişebilir…
Kemoterapi tedavisi sürecinde kullanılan ilaçlar; tat alma ve koku duyusunu değiştirebiliyorken, çiğneme ve yutkunma işlevlerini de bozabilmektedir. Kişi; çok hoşuna gittiği gıdaları artık seçmeyebilir ya da hiç hoşlanmadığı gıdaları tüketmek isteyebilir. Bu sürecin; dengeli olarak protein ve karbonhidrat ile beslenilerek geçirilmesi gerekir.
Öğünleriniz çok, yediğiniz yemeklerin miktarı az olmalı…
Tedavi sürecinde en çok karşılaşılan problemlerden biri iştahsızlıktır. Bu sorunu; az az yiyerek ama öğünlerinizi artırarak çözebilirsiniz. Yani gün içerisinde yemek yemek için pek çok öğününüz olsun ama az gıda tüketin. Böylece iştahınız yerine gelecektir. Bir başka yöntem ise çok sık hareket ederek iştahın artmasını sağlamaktır. Eğer; bu durum devam ediyorsa doktorunuza başvurmalısınız.
Yağlı ve ağır kokulu gıdalar tüketmeyin!
Kemoterapi tedavisi mide bulantılara ve kusmalara neden olur. Bu durum tedavi sürecinin beklenen yan etkileridir ve normaldir. Önlem olarak; ağır kokulu ve yağlı gıdalardan uzak durmalısınız. Bunun yerine; bulantıyı önlemek için kraker veya kızarmış ekmek tüketebilirsiniz. Ayrıca; zencefil çayı da sağladığı faydalar nedeniyle tüketilebilir bir içecektir.
Sakız çiğneyerek ağız kuruluğunu önleyebilirsiniz…
Tedavi esnasında ağızda oluşan kuruluk, acı duyusu ve yaralar yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir. Bu yüzden boğazı daha fazla tahriş edecek gıdalardan uzak durmalı, çok sıcak veya çok soğuk gıdaların tüketilmemesi gerekir. Eğer; ağız içerisinde oluşan yaralar fazla ise gıdalar püre olarak alınabilir. Ağız kuruluğunu ise çok sık su içerek önleyebilirsiniz. Ayrıca; tatlı yiyecekler veya içecekler tercih etmek kişiyi rahatlatacaktır. Örneğin; sakız çiğnenebilir, şeker emilebilir.
Bu bitkiler zannettiğiniz kadar yararlı olmayabilir!
Oldukça adından sık bahsettiren ısırgan otu gibi bazı bitkiler kemoterapi tedavisi sürecinde kullanılan ilaçlar ile etkileşir. Bu durum ise tedavinin etkisini azaltır. Doktorunuza danışmadan farklı tedavi yolları denememelisiniz.
- Sarımsak; malign melanom tedavisi için kullanılan dakarbazin ile etkileşime girer.
- Soya ve keten tohumu; meme kanseri ve rahim kanseri tedavisi için kullanılan tamoksifen ile etkileşime girer.
- Sarı kantaron otu; hemen hemen tüm kemoterapi tedavisi için kullanılan ilaçlar ile etkileşime girer.
- Ekinezya, kedi otu, gingko biloba; kemoterapi tedavisi için kullanılan pek çok ilaç ve akıllı molekül sınıfında bulunan ilaçlar ile etkileşime girer.
- Greyfurt; her gün tüketildiği takdirde kemoterapi ilaçları ile etkileşime girer.