Biber gazı, akut ciğer ödemine dahi sebep olabilir
Anadolu Sağlık Merkezi’nden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Sönmez Duman, biber gazının insan vücuduna etkileri ile ilgili bilgi verdi.
Biber gazının etkileri
Biber gazının içeriğinde bulunan Oleoresin Capsicum, irritan yani tahriş edici bir madde. Oleoresin Capsicum’un konsantrasyonu da tahriş edici etkinin gücünü belirler. Biber gazına maruz kalınması gözlerde yanma, kızarma, yaşarma, geçici körlük, korneal duyarlılıkta artmaya neden olabiliyor. Burunda yanma ve akmaya yol açıyor. Ağız mukozasında ve ciltte iltihabi reaksiyona bağlı olarak yanmaya neden oluyor.
Biber gazının zararları
Yüksek konsantrasyonda biber gazı solumak bronşlarda da tahrişe neden olabiliyor. Uzamış öksürük, bronşlarda kasılmaya bağlı nefes darlığı ve akut akciğer ödemi görülebiliyor. Özellikle altta yatan astımı olan hastalarda biber gazına maruz kalmak hastayı solunum yetmezliğine sokabiliyor. Biber gazının akut etkileri bilinmekle beraber uzun dönemdeki etkileri hakkında yeterince veri yok.
Biber gazı tedavi ilkeleri
- Hastalar biber gazının sıkıldığı ortamdan çıkarılmalı.
- Giysileri çıkarılmalı.
- Varsa kontakt lensler çıkarılmalı. Gözler bol çeşme suyu ile yıkanmalı. Bununla birlikte kapsaisin suda çözünmediğinden etkili olmayabilir.
- Ağrının giderilmesi için lokal anesteziklerin uygulanması gerekebilir.
- Deri bitkisel yağla temizlenebilir.
- Bronşlarda kasılma varsa oksijen, nefes açıcı inhaler ilaçlar ve/veya kortizon verilebilir.
- Hastaya tedavi girişiminde bulunan sağlık personeli eldiven, gözlük ve koruyucu giysi giymelidir.