Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi tarafından bu yıl ilk defa düzenlenen “Meslek Yolunda Sağlık, Sağlık Yolculuğunda Bezmiâlem Kariyer Günleri” programı kapsamında lise öğrencilerini sağlık alanındaki mesleklerle buluşturdu. İlk programda üç ayrı liseden katılan 45 öğrenci, üniversitenin Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu laboratuvarlarında uygulamalı eğitimler aldı.
Türkiye’nin sağlık temalı sayılı üniversitelerinden Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi, sağlık alanını tercih etmeyi düşünen öğrencileri meslekle buluşturmak adına “Meslek Yolunda Sağlık, Sağlık Yolculuğunda Bezmiâlem Kariyer Günleri” adı verilen bir program başlattı. Program kapsamında gerçekleştirilen ilk etkinliğe üç farklı liseden 45 öğrenci iştirak etti.
Dört Grupla Dört Laboratuvar
Üniversitenin Sultangazi Yerleşkesinde bulunan Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’nda (SHMYO) gerçekleştirilen programa katılan Bahçelievler Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, 2. Mehmet Çok Programlı Lisesi ve Şafak Okulları’ndan öğrencilere ilk önce SHMYO Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi İlyas Samet Ergün tarafından üniversitenin tarihi ve SHMYO’daki programlar hakkında sunum yapıldı. Ardından öğrenciler dört ayrı gruba ayrılarak, sırasıyla Ortez- Protez, Optisyenlik, Temel Uygulama, Temel Eğitim Laboratuvarlarında eş zamanlı çalışmalar gerçekleştirildi.
Parmak Ortezi Yaptılar
Ortez-Protez Laboratuvarı’nda 2 çalışma grubuna ayrılan öğrencilerden her biri, kendi ayak taban baskısını aldı. Buradan yola çıkılarak gerçekleştirilen basma analizinin sonucu öğrencilerle paylaşıldı. Ayrıca her öğrenci sınıf arkadaşının parmağına bir adet parmak ortezi uygulaması yaptı. Temel Eğitim Laboratuvarı’nda gerçekleştirilen “Solunum Yolu Tıkanması Olan Bebek, Çocuk ve Erişkinlerde İlk Yardım” temalı eğitimde, Anestezi programından dört öğrencinin rehberliğine ve tiyatro temsili şeklinde gösterim yapılarak kısmı ve tam tıkanma anlatıldı. Başta Heimlich Manevrası olmak üzere, bu gibi durumlarda yapılması gereken müdahale türleri hakkında uygulamalı bilgiler verildi.
Gözlük Çerçevesine Cam Taktılar
Ayrıca öğrencilere Optisyenlik Laboratuvarı’nda program hakkında genel bilgiler verilikten sonra organik bir camın gözlük çerçevesine montajı uygulamalı olarak gösterildi. Temel Uygulama Laboratuvarı’nda ise “Dokuların Histopatolojik Serüveni” başlığıyla verilen eğitimde, bir dokunun patoloji laboratuvarına ilk gelişinden itibaren gerçekleştirilen doku takibi, rutin döküm ve kesit gibi işlemler uygulamalı olarak gösterildi. Ardından kesilen lamların deparafinize olmuş hallerine Hematoksilen-Eosin boyama yapıldı. Öğrenciler hem kendi boyadıkları hem de daha önceden boyanan lamları mikroskop altında incelediler. Program sonunda öğrencilere, uygulama eğitimleri sonrasında elde edilen materyaller (Ayak basma analizi, parmak ortezi, boyalı lamlar) günün hatırası olarak hediye edildi.
Program, başta Sultangazi ve çevre ilçeler olmak üzere, sağlık alanına ilk adımlarını liselerin sağlık ile ilgili bölümlerinde atan öğrencilere sağlık sektörünü daha yakından tanıtmak ve teorik bilgilerini eğitim ve bilimin ışığında pratiğe dökerek tecrübe edindirmek amacını taşıyor.