Birkaç faktör beyin kanaması nedeni olabilir, ancak en yaygın nedenlerden biri, özellikle yaşlı erişkinlerde aşırı derecede kan basıncıdır. Kafa travması, serebral vasküler anevrizmalar (genellikle “kabarcıklar” olarak adlandırılır) ve vasküler demet hastalığı beyin kanamalarının potansiyel nedenlerinden bazılarıdır.
Diğer risk faktörleri arasında inme ve kanser bulunur. Beyin vücuttaki en kritik organ olduğu için, dokusu kemik bir kafatası ile çevrelenerek olası hasarlardan korunur. Beyin kanaması meydana geldiğinde genellikle bir fayda olan bu tampon bölge, normal şartlarda bir kazanım olsa da dezavantaja dönüşür.
Bunun nedeni, beklenmeyen olayların, kafatası içindeki beyin dokusu üzerinde, kötüleşen semptomların gelişmesine ve nihayetinde ölüme yol açabilecek kompresyona neden olma potansiyeline sahip olmasıdır.
Bir kişinin kafatasının içinde, beyin dokusunun kana ve beyin omurilik sıvısına oranı tipik olarak tamamen tutarlıdır. Yavaş yavaş değişen koşullarda beyindeki beyin omurilik sıvısı veya kan miktarı azalır ve kafa içindeki basınç sabit bir seviyede tutulur.
Çeşitli önleyici tedbirler bunu sağlar. Ancak hastalık hızlı bir şekilde gerçekleştiğinde, koruyucu mekanizmaların devreye girecek zamanı olmaz ve beyin kafatasının içinde ezilir ve basınç nedeniyle kullanılamaz hale gelir.
Beyin Kanaması nedir?
Beyin kanaması, beyin ile onu çevreleyen zar arasında kontrol edilemeyen kanamaya verilen bir terimdir. Bu kanamaya patlayan bir kan damarı neden olmuş olabilir veya bir yaralanma buna neden olmuş olabilir. Bir kan arterinin duvarı, kanın kuvvetine dayanamayacak kadar kırılgan hale gelirse kanama meydana gelebilir.
Aşırı kan basıncı, ateroskleroz (atardamar duvarlarında plak oluşumu) veya amiloid anjiyopati (arter duvarlarında protein birikintileri) nedeniyle kan damarlarının duvarları zayıflayabilir. Beyindeki kan damarlarının travması, anevrizmaların gelişmesine yol açabilir veya doğumdan önce mevcut olabilirler.
Atardamarlar ve toplardamarlar arasında doğuştan var olabilecek uygunsuz bağlantılar olan arteriyovenöz malformasyonlar, beyinde kanamanın başka bir potansiyel nedenidir. Bu anormallikler bazı kişilerde mevcut olabilir.
Beynin hem içinde hem de dışında önemli sayıda arter vardır. Beyin dokusu, yırtılmış bir kan damarı nedeniyle kan beyne hücum ettiğinde iltihaplanabilir ve büyüyebilir. Beynin yüzeyindeki bir kan arteri patladığında, beyin ve onu çevreleyen zarlar (subaraknoid hematom) arasında kanamanın birikme olasılığı vardır. Beyin, biriken kanın bir sonucu olarak baskıya maruz kalıyor. Enflamasyon ve basınç, beyin dokusuna zarar verme potansiyeline sahiptir.
Beyin kanamasının belirtileri aniden ortaya çıkabilir. Baş ağrısı bazen birinin beyinde kanama geçirdiğinin ilk işaretidir. Beyninde kanama geçiren bazı kişiler baş ağrılarına ek olarak mide bulantısı, kusma ve anlık bilinç kaybı da hissederler.
Bu belirtiler birkaç dakika sürebilir. Beyin kanamaları genellikle ciddi beyin hasarını önlemek için hızlı tıbbi tedavi gerektiren acil bir durumdur. Bazı insanlar beyninde kanama geçirdikten sonra tamamen iyileşebilse de, kanaması sonrası uzun süreli yansımalardan muzdarip olanlar azınlıktadır.
Beyinde meydana gelen herhangi bir kanama tıbbi bir acil durum olarak kabul edilir. Baş ağrısı, mide bulantısı, uyuşukluk veya güçsüzlük, görme veya konuşma kaybı, nöbetler veya bayılma veya tepkisizlik gibi bilinç veya uyanıklık derecesinde değişiklik gibi ciddi semptomlarınız varsa acil tıbbi yardım almalısınız.
Beyin Kanaması nedenleri
Beyinde kanama olan hastalar, yaş, başvuru anındaki bilinç düzeyi, hematom hacmi ve tedavi alma hızı gibi faktörlere bağlı olarak değişen sağ kalım oranlarına sahiptir. Risk altındaki kişiler aralıklı tıbbi kontrol ile izlenmeli ve erken tedavi için beyin kanaması belirtileri ve ilişkili risk faktörleri hakkında bilgi gereklidir.
- Kafanın içinde durmadan, baştan başa bir zonklama,
- Hasta hissetme, kusma veya her ikisinden şikayetler,
- Boyundaki sertlik nedeniyle başı öne eğememe,
- Çift veya puslu görme gibi görsel belirtiler birdenbire ortaya çıkabilir,
- Gürültü ve ışığa karşı olağanüstü hassasiyet,
- Koku alma, tatma ve görme yeteneği zamanla azalabilir,
- Akut, kronik dengesizlik,
- Kas Güçsüzlüğü,
- İletişim ve Algı Bozuklukları,
- Bilinç kaybı.
Bu semptomlardan bazılarını sergileyen ve yaş, hipertansiyon, sigara, alkol kullanımı veya travma nedeniyle beyin hasarı nedeniyle kanama riski taşıyan bir kişi derhal acil bakım almalıdır. Bir beyin hasarından kaçınılacaksa, hayat kurtarmaya yönelik ilk girişimin ne zaman yapılması gerektiği çok önemlidir.
Bebeklerde Beyin kanaması nedenleri
Ebeveynler, küçük çocuklarında herhangi bir kanama belirtisine karşı dikkatli olmalıdır. Bir bebek veya çocuk, özellikle beyin hasarından sonra yakın izlemeye ihtiyaç duyar.
- Baş ağrısı gibi semptomlarını ve kusma gibi diğer şikayetlerini iletebilen çocuklar beyin kanamasına işaret edebilir.
- Bebeğin uykuya dalma ve sonra uyanma alışkanlığı beyin kanamasına işaret edebilir.
- Burun veya kulaktan kanama ve berrak sıvı veya kan, kafa travmasının belirtileri olabilir.
- Dengesizlik veya yürüme zorluğu beyin kanamasına işaret edebilir ve ciddiye alınmalıdır.
- Bir sarsıntıdan sonra, ebeveynler azalan aktiviteler ve artan dinlenme süresi gibi davranış değişiklikleri için uyanık olmalıdır.
- Bulanıklık veya çift görme veya tam görme kaybı gibi görme bozuklukları çok olabilir.
- Kollarda ve bacaklarda kas zayıflığı.
- Epilepsi Belirtileri.
- Beyninde kanama olan bebekler ayrıca çevresel merakta azalma ve emme veya beslenme sorunları sergileyebilir.
Birçok tıbbi durum bu belirtileri beraberinde getirebilir. Doğru teşhis için beyin, sinir ve omurilik cerrahisi uzmanlarına vakit kaybetmeden başvurulmalıdır.
Beyin Kanaması nedenleri ne kadar sürede ortaya çıkar?
Bu çoğunlukla hastalığınızın ilerlemesine, ilaçlara ve bu tür ataklarla ilgili önceki deneyimlere bağlıdır. Bazı durumlarda, hastadan hastaya değişse de, semptomların başlangıcından önce stres ve travmatik olaylar olabilir.
Beyin Kanaması tedavisi
Beyin ve sinir sistemi, vücuttaki en hassas hücrelerden bazılarını içerir ve bu da onları kısa sürede yaralanmaya karşı savunmasız hale getirir. Yeterince kan almadıkları takdirde kısa bir süre için bile beyin hücreleri ölür veya kalıcı olarak hasar görür.
Beyin kanamalarının tedavisi genellikle hasarın boyutunu azaltmak için beynin etkilenen kısmına kan akışını mümkün olduğunca çabuk eski haline getirmeye odaklanır. Kanamanın miktarı, etkilenen bölgenin büyüklüğü, yeri ve etiyolojisi gibi parametrelere bağlı olarak beyninde kanama olan hastaların tedavisinde cerrahi operasyonlar gerekli olabilir.
Acil olarak ameliyat gerekmiyorsa hastalar konservatif olarak tedavi edilir. Gözlem evresi boyunca aldıkları destekleyici terapiler sayesinde bazı hastalar tamamen iyileşebilmektedir.
İnme, bilişsel gerileme ve diğer terapi ve ilaçla ilgili olumsuz etkilerin tümü uygulanabilir sonuçlardır. Özellikle operasyon ertelenirse, ölüm şansı dramatik bir şekilde yükselir. Bununla birlikte, nadir durumlarda, bir beyin kanamasından sonra bir hastayı ölümden kurtarmak için acil tıbbi bakım bile yeterli değildir.
Beyin kanamasında geçici iskemi atakları sık görülür. Yine de, mümkün olan en kısa sürede tedaviye başlanarak ve risk geçene kadar hastayı yakından izlemeye devam edilerek bunlar önlenebilir veya hafifletilebilir. Hipertansiyonu olan hastalar kan basıncını izlemeli, düşük sodyumlu bir diyete uymaları için teşvik edilmeli ve beyin kanamalarını önlemek için ilaç dozlarında ince ayar yapılmalıdır.
Sigara içmemek veya uyuşturucu kullanmamak, araba kullanırken her zaman emniyet kemeri ve kask takmak, anevrizmaları olanlar için mevcut tedavi sürecine dikkatle uyum sağlamak ve kan inceltici kullananlar için rutin testleri durdurmamak da beyin kanamasına karşı korunmaya büyük ölçüde yardımcı olur.