TÜSAD: Akciğer kanserini
hep birlikte yenebiliriz
TÜSAD Dünya Akciğer Kanseri Farkındalık ayı olan kasımda, Beyaz Bileklik ile bu hastalığı dikkat çekti. TÜSAD Başkanı Prof. Dr. Ülkü Yılmaz, “Akciğer kanseri önlenebilir bir kanser türü. Çünkü ispatlanmış en önemli risk faktörü sigara. İstatistikler gösteriyor ki; sigara içmeyenlerde akciğer kanseri görülme oranı yüzde 1’den daha düşükken, hastalık teşhis edilenlerin yüzde 90-95’i sigara kullanıcısı. Bu hastalığı yenmek ve özellikle gençlerimizi sigaradan uzak tutmak için hep birlikte mücadele etmeliyiz” dedi.
Akciğer kanseri ülkemizde ve dünyada ciddi bir sağlık problemi olarak kabul ediliyor. Çünkü kanser tipleri arasında en sık görülen ve kansere bağlı ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer alıyor. Bu nedenle kasım ayı tüm dünyada “Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı” olarak kabul ediliyor. Akciğer sağlığı konusunda ülkemizin ilk uzmanlık derneği olarak 49 yıldır önemli çalışmalar yürüten Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD), bu yıl farklı bir çalışmaya imza attı ve binlerce Beyaz Bileklik ve broşür dağıtarak, bu hastalığa dikkat çekti.
TÜSAD Başkanı Prof. Dr. Ülkü Yılmaz, “Maalesef kansere bağlı ölümler içerisinde akciğer kanseri yılda 1.76 milyon kayıp ile tüm dünyada ilk sırada yer alıyor” derken, akciğer kanserinin tüm dünyada ve Türkiye’de erkeklerde kansere bağlı ölümlerin başında geldiğini, kadınlarda dünya verilerine göre 2’nci, Türkiye’de ise 5’inci sıradaki ölüm nedeni olduğunu belirtti. Buna karşın akciğer kanserinin önlenebilir bir kanser türü olduğunu vurgulayan Yılmaz, şunları söyledi: “Çünkü ispatlanmış en önemli risk faktörü sigara. Etkin bir tütün kontrolü sağlandığında akciğer kanserleri dahil olmak üzere her yıl yaklaşık 110 bin ölümü önlemek mümkün. İstatistikler gösteriyor ki; sigara içmeyenlerde akciğer kanseri görülme oranı yüzde 1’den daha düşükken, akciğer kanseri teşhis edilenlerin yüzde 90-95’i sigara kullanıcısı. Sigara içmeyen bireylerde gelişen akciğer kanserinin yüzde 65’inden pasif sigara maruziyeti sorumlu. Başkalarının içtiği sigara bizde ya da bizim içtiğimiz sigara sevdiklerimizde akciğer kanserine neden olabiliyor.”
“Bu hastalığı yenebiliriz. Ancak bunun için hep birlikte mücadele etmeliyiz ve özellikle gençlerimizi sigaradan uzak tutmalıyız” derken, şu verileri aktardı: “Dünya Sağlık Örgütü, Küresel Tütün İzleme Sistemi’nin bir bileşeni olan Küresel Gençlik Tütün Araştırması’nın ülkemizde 13-15 yaş grubunun yüzde 17,9’unun tütün ürünü kullandığını ortaya koydu. Yine aynı araştırmaya göre bu yaş grubunun yüzde 46’sı evde sigara dumanına maruz kalıyor. Sonuçta gittikçe büyüyen bir halk sağlığı sorunu ile karşı karşıyayız. Bu hastalık en sık 55-75 yaş grubunda ortaya çıkıyor ve genellikle ileri evrelerde tanı konabiliyor. Tüm bu nedenlerle TÜSAD olarak bu yıl, akciğer kanserine ilişkin farkındalığımızı temsil eden beyaz rengi bileklerimize taşıdık ve ‘Beyaz Bileklik’ kampanyamız ile özellikle gençlere seslenmek istedik. Gençlerimizi sigaradan ve her türlü tütün ürününden uzak tutmalıyız.”