Beslenme Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar
- Aç karnına sıcak limonlu su içmek yağları eritir
Bir kalıp yağa limon damlatmak nasıl ki yağı eritmiyorsa, içeceğiniz limonlu karışım da yağlar üzerinde direkt bir etki oluşturmuyor maalesef Sıcak su soğuk suya göre mideyi daha geç terk eder, dolayısıyla geçici bir tokluk sağlar. Sabahları limonla tatlandırıp tüketeceğiniz ılık su ile gün içerisinde daha az atıştırma gereği duyabilirsiniz. Bunun dışında yağlarınızın erimesi gibi mucizevi bir etki beklemeyin.
- Akşam saat 6’dan sonra hiçbir şey yenilmemelidir
Bu cümle “Gece yatmadan 2 saat önce son öğününüzü tüketin” diye değiştirilirse anlamlı hale gelir. Ancak şu da bir gerçektir ki, yemek saatiniz pek de ilaç saatleriniz gibi olmazsa olmaz değildir. Çünkü hayatın gerçekleri herkes için belirli günlerde farklı bir yemek saati oluşturmaktadır. Yatmadan 2 saat önce en son öğününüzü tüketmek, sabah açlıkla uyanmanıza engel olacak ve sizi rahatsız etmeyecek en doğru seçimdir.
- Ekmek yemek kilo aldırır
Ekmek sofraların baş tacı ve en temel enerji kaynağıdır. Gereğinden fazla tüketeceğiniz her gıda size nasıl kilo olarak geri dönecekse, fazla tüketeceğiniz ekmek de size kilo olarak geri dönecektir. Bir dilim ekmek 70 kaloridir ancak ekmeğin yağa ya da yemek suyuna bandırılmasıyla kalori iki, hatta üç katına çıkabilir. Ekmek tüketmemek yerine, ekmeğin miktarına ve yanında tükettiğiniz gıdalara dikkat etmeniz doğru bir yaklaşım olacaktır.
- Esmer şeker kilo aldırmaz
Aslında esmer şeker ile beyaz şekerin kalori içeriği aynı, besin içerikleri farklıdır. Beyaz şekerin besin içeriği sıfır iken, esmer şeker içerisinde, az miktarda bitkisel protein, potasyum, magnezyum, kalsiyum, demir, sodyum, fosfor, B12 vitamini, kolin ve niasin barındırır. Buna rağmen esmer şekerin beyaz şekere göre pek de bir üstünlüğü yoktur. Şekeri hayatınızdan tamamen çıkartmak, sağlıklı yaşam konusunda atacağınız en önemli adım olacaktır.
- Protein diyetleri ile zayıflamak sağlıklıdır
Protein diyetleri son zamanlarda çok popüler olmuştur. Çünkü uzun süren sindirimleriyle proteinler hem tokluk sağlar hem de metabolizmayı daha hızlı çalışmaya zorlar. Ancak uzun süre uygulanan yüksek proteinli diyetler besin öğesi yetersizliklerine, karaciğer ve böbreklere aşırı yük binmesine, kan yağlarında artışa ve daha pek çok benzer sağlık problemine yol açabilir. Kilo kaybetmek uğruna sağlığınızı bozmak hayati tehlikelere yol açabilir. Bu yüzden bu gibi tek tip beslenme modellerinden uzak durmalı, sağlıklı beslenmeyi kendinize ilke edinmelisiniz
- Termal eşofmanlar zayıflatır
Ne yazık ki sıcak ortamlarda terleyerek kaybedilen, yağ değil sudur. Zayıflamadaki amaç, yağsız vücut kütlesinden su kaybı yerine, yağ kitlesinden yağ kaybı olmalıdır. Çünkü sağlığınızı tehdit eden yağlardır. Ter ile vücuttan toksinleri de atarsınız. Ancak toksinlerin yanında yaşamınızda çok önemli görevleri olan minerallerin kaybını da hızlandırırsınız ve ne yazık ki bunu gün içerisinde hemen yerine koyamazsınız. Bu nedenle çok yorgun ve bitkin olursunuz. Vücuttaki su kaybını çoğaltmak yerine, azaltmak yöntemlerini uygulamalısınız.
“Üzerinde “light” ya da “doğal” yazan her şeyi yiyebilirim”
Market raflarında iddialı sloganlar ve süslü ambalajlarla satılan doğal (!) ürünler, her zaman o kadar da doğal değildir. Öncelikle, market raflarında aylarca bozulmadan kalabilen paketli bir ürünün asla katkısız olamayacağını kabul etmekle işe başlayın. Satın alacağınız ürünlerin etiketlerini okumayı alışkanlık haline getirmek hayatınızda ciddi farklar yaratabilir. Uzun zamandır diyet diye satın aldığınız bir yoğurdun içinde 30 gr şeker olduğunu görmek pek de hoşunuza gitmeyecek!
Alışverişte etiket okumak sağlıklı beslenme için önemlidir
“Karbonhidratı beslenme rutinimden tamamen çıkartmalıyım”
Yanlış! Çünkü karbonhidrat tüketmek değil, karbonhidratları sınırsız tüketmek kötüdür! Ayrıca sıfır ya da aşırı düşük karbonhidrat diyetlerinde, kendinizi fiziksel ve mental açıdan son derece yetersiz hissedebilirsiniz. Enerjiniz düşmeden sağlıklı beslenebilmek için, sabah kahvaltılarında bir dilim tam buğday ekmeğinin yanı sıra; karabuğday, bulgur, yulaf ezmesi, kurubaklagiller ve meyveden tüketmek son derece faydalıdır.
“Sağlıklı beslenmek için kalori saymak yeterlidir”
Konu sağlıklı beslenme olunca matematik her zaman doğruyu söylemez! Örneğin bazal metabolizma hızınızın, yani gün içinde almanız gereken zorunlu kalori miktarınızın 1500 olduğunu varsayalım. Normal şartlar altında, günde 1500 kalori aldığınızda günden güne kilo kaybetmeniz gerekir değil mi? Eğer hikaye böyle gitmiyorsa, aldığınız kalorilerin sayısından ziyade kaynağının önemli olduğunu öğrenmeniz gerekiyor demektir. Örneğin 100 kaloriyi, 1 büyük muzdan alıp hem karbonhidrat, hem mineral hem de lif ihtiyacınızı dengeli şekilde karşılayabilirsiniz. Öte yandan, 3 tanesi 100 kalori eden çikolatalı bisküviler size hiç bir şey kazandırmaz. Hatta bu tip ürünler uzun vadede, içerdikleri rafine şeker, trans yağ ve katkı maddeleri nedeniyle iç organlarınızın yağlanmasına ve metabolik sorunlarla yüz yüze kalmanıza neden olurlar.