Herkese merhaba,
Besinlerin sindirim süreleri ile doygunluk arasındaki ilişkiyi biliyor musunuz ? Bazı yemeklerden sonra uzun süre doygunluk hissederken bazen ise hemencecik acıkıyoruz.Bu noktadaki fark , besinlerin özelliklerinin ,sindirim sürelerinin farklı olmasından kaynaklı.Peki neden önemli ?
Eğer besinlerin sindirim sürelerini gerçekten iyi bilirseniz , sporunuzdan,iş hayatınızdan,sosyal aktivitelerinizden ve uykunuzdan daha iyi verim alabilirsiniz.Mesela bir saatlik yürüyüş yapacaksınız ve açsınız.Seçeceğiniz besin, bir saat içerisinde sindirilebilir bir besin olmalı.Hızlı sindirilen besinleri öğünlerinizde özellikle de ana öğünlerinizde tükettiğinizde daha hızlı acıkıyorsunuz. Eğer çok fazla hızlı sindirilen besinler tüketiyorsanız, normalde yemeniz gerekenden daha fazla yemek yediğiniz olmuştur. Bu besinler vücuda hızlıca enerji veriyor,kan şekerini bir anda yükseltiyor,siz de bu enerjiyi kısa zamanda tüketiyorsunuz ve halsizleşmeye,yeniden acıkmaya başlıyorsunuz çünkü sindirim sisteminiz boş kalıyor.Ek olarak ta vücudunuzda çok fazla glikoz olduğundan yağa dönüşüyor.Hop bir kilo problemine davetiye çıkarmış oluyorsunuz.
Ancak yavaş sindirilen ve kan şekerini yavaş yükselten besinler de vücuda bir anda enerji vermiyor.Bu yüzden dengeyi iyi tutturmak gerekli. Tamamen yavaş sindirilen besinleri tüketmelisiniz diye bir şey kesinlikle söylenemez.Çünkü böyle olursa sindirim sistemimiz sürekli çalışmak zorunda kalır ve bu da istenmez.Hızlı ve yavaş sindirilen besinlerin aynı öğünde olması çok istenen bir şey değil.Çünkü yavaş sindirilen bir besinden sonra hızlı sindirilen bir besin aldığınızda fark etmeden midenizi fazla doldurmuş oluyorsunuz.Eğer farklı sindirim süreleri içeren besinleri tüketecekseniz bunun için en iyi öğün,kesinlikle öğle öğünüdür.Çünkü sindirim sistemimizin en aktif olduğu öğün öğle öğünü.Kilo kontrolü yaparken veya kilo verme sürecinde de bu yolu izlemek sizi hedefinize daha kolay ulaştırabilir.Unutmayın ki ; önemli olan şey hangi besini ne zaman, ne kadar tüketmek.
En çok tercih edilen besinlerin sindirilme hızları;
- Meyve veya sebze suyu , 12-20 dakika
- Çiğ sebzeler , 30-40 dakika
- Pişmiş sebzeler, 40 dakika
- Balık , türüne göre değişmekle beraber ort. 45-60 dakika
- Salata , eğer yağlı ise ve yağlı tohumlarla zenginleştirilmiş ise 1 saat kadar uzayabilir.
- Nişastalı besinler , 1.5-2 saat
- Tahıllar , 2 saat
- Süt ve süt ürünleri , yaklaşık 2 saat
- Fıstık,fındık,badem gibi atıştırmalık çerezler , 3 saat
- Tavuk eti , 2-3 saat
- Pastırma , 3 saat
- Patates kızartması , 300 dakika