Çağımızın hastalığıdır desek sanırım doğru bir tanımlama yapmış olurum.Bel ağrısı biz hekimlerin son yıllarda çok sık karşılaştığı bir şikayet.İş gücü kaybı ve psikolojik gerilime sebep olması nedeni ile üzerinde durmamız gerekiyor.
Belimizde 5 adet omur kemiği vardır. Bu kemikler arasında da disk adı verilen kıkırdaklar bulunur.Disk, özel bir bağ dokusu organıdır; omurganın dayanıklılığına, hareketliliğine ve zorlamalara karşı dirençli olmasına, omurgaya uygulanan şok şeklindeki darbelerin emilmesine ve kuvvetin çevre dokulara dengeli bir şekilde dağılmasına hizmet eder.
Bel fıtığı, beldeki omur kemikleri arasında bulunan ve adeta bir amortisör gibi görev yapan bu disklerin fıtıklaşması, yerlerinden çıkması sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlıktır.
Belimizde meydana gelen ilk iki değişiklik, diskin çeperinde aynen parmağınız yandığında olduğu gibi su toplanmasına benzer bir ödem ya da baloncuk meydana gelmesidir. Üçüncüsü ise disk yırtılmasıdır. Bu üç değişikliğe de fıtık deniyor. İlk iki değişiklik, bel fıtığının başlangıç evreleridir. Ağrı, his ve refleks kayıplarıyla ortaya çıkar. Beli ve bacağı etkiler. Toplumun çeşitli kesimlerinde bel rahatsızlığı o kadar yaygındır ki, birçok ülkede yapılan istatistiklere göre; doktora müracaat nedeni olarak bel ağrısı, soğuk algınlığından sonra ikinci sırayı almaktadır. İnsanların yaklaşık % 80’i hayatları boyunca, en az bir defa bel ağrısı ile karşılaşmaktadır.
Belirtileri maddeler halinde aktarırsak:
Bel ve bacakta ağrı
Hareket kısıtlılığı
Yürürken aksama
Bir tarafa doğru yamuk yürüme
Bacağın bir tarafında uyuşma, yanma
Bacağa vuran güç kaybı
Bacak kaslarında incelme
Bel fıtığı hastası nelere dikkat etmeli sorusuna gelince:
Eğilip kalkarken dizlerini kırmalı
Uzun süre oturmamalı
Uzun süre yüzü koyun yatmamalı
Kilosunu korumaya özen göstermeli
Ters hareket, sağa sola dönme, eğilme,
Hatalı pozisyonlarda uzun süre durma
Stres ve gerilimden kaçınmalı
Kasların tembelleşmesine izin vermemeli
Karın, kalça, bel kaslarını geliştirecek hareketleri düzenli olarak yapmalı
Yanlış duruş ve oturuşlara dikkat etmeli
Uzun süre araba kullanmamalı
Bel fıtığı hastalarını nasıl tedavi ediyoruz ?
Bel fıtığı vakalarının büyük bir kısmı, uyguladığımız tedavilere kısa bir süre içinde cevap verir. Özellikle, refleks ve duyu kaybı olmayan hastaların başarılı olma şansları çok yüksektir.
Tedaviye direnen %3-5 oranında vakalarda ise ilaç tedavisi yanında uyguladığımız masaj, tens, fizyoterapi, nöralterapi, akupunktur, magnetik alan ve laser gibi tedavilerle olumlu sonuçlar alınabilmektedir. Hastalar tavsiyelerimize uyarak istirahat edip yanlış yapmadıkları sürece, felç olma ya da sakat kalma riskleri yoktur. Bel fıtığında ameliyatla tedavi, çok sayıda riski de beraberinde getirdiği için üzerinde çok düşünülmesi gereken bir yaklaşımdır.
Çok nadir olarak planlanmalıdır. Son çare olarak düşünülmeli ve hasta ameliyat sonrası yaşam konusunda bilgilendirilerek risk paylaşımına özen gösterilmelidir.