Kasık fıtığının temeli anne karnındayken atılsa da çocuk doğduktan sonra birtakım tetikleyici faktörler de bunun ortaya çıkmasını kolaylaştırabiliyor. Kasık fıtığının en net belirtisinin kasık bölgesinde ortaya çıkan şişlik olduğunu söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Nadir Tosyalı, “Bu şişlik üzerine basarak ve gaz sesi çıkartarak kaybolur. Uzun süre devam eden öksürük, kabızlık, karın içerisinde sıvı birikimi, çocuğun prematüre olması veya düşük doğum oranının yüksek olması ya da birtakım bağ dokusu hastalıkları, metabolik hastalıklar kasık fıtığının oluşumunu tetikliyor” dedi.
Kasık fıtığının çok tipik bir hastalık olduğunu, aslında ebeveynlerin tanıyı koymuş bir şekilde doktora başvurduğunu söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Nadir Tosyalı, “Çünkü ebeveynler kasık bölgesinde bir şişlik gördüğü zaman bunun farklı bir durum olduğunu anlarlar ve bize direkt bu bulguyla gelirler. Biz bunu çok önemseriz. Ailenin bize bu öyküyü vermiş olması tanıyı büyük oranda ortaya koyar” şeklinde konuştu.
Kasık bölgesinde şişlik olması kasık fıtığının en önemli belirtisi
Bebeklerde yatırarak, daha büyük çocuklarda ise ayakta öksürterek veya ıkındırarak yapılan muayenelerde kasık bölgesinin şişliği saptandığında büyük oranda tanının elde edildiğini vurgulayan Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Nadir Tosyalı, “Bu bulgular yoksa kasık bölgesinin yine parmakla yapılan muayenesinde ipek eldiven işareti dediğimiz bir doku kayması şeklinde hafif bir kitlesel durum bize büyük bir ipucu verir. Anne veya babanın bir şekilde rastladığı şişlik, muayene sırasında çocuğun ıkındırılarak tekrar bu şişkinliğin görünür halde olması, ultrasonla her iki tarafın değerlendirilmesi net olarak tanıyı ortaya koyar” açıklamasında bulundu.
Kasık fıtığının tek tedavisi cerrahi
Kasık fıtığının kendiliğinden iyileşmediğini belirten Op. Dr. Nadir Tosyalı, “Kasık fıtığının mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Tedavisi de yıllardır olduğu gibi net olarak cerrahidir. Ameliyatsız tedavi olmaz. Ameliyat 15-20 dakika sürer. Genel anestezi altında gerçekleşir. Biz bebekleri sabah ameliyat ettiğimiz zaman akşama doğru aynı gün taburcu edilir. Bilinen bazı yanlışlar var. Örneğin “fıtık bağı”. Kasık bölgesine baskı uygulanılan bu gibi yöntemlerin kesinlikle hiçbir faydası olmadığı gibi birtakım komplikasyonlara sebebiyet verdiğini ve daha sonra gerekecek ameliyatta da zorluklar çıkardığını biliyoruz. Bunun kesinlikle yapılmaması gerekir” dedi.
Aşırı öksürük ve kabızlık sorunları çözülmeli
Tedavi sonrasında başarılı bir ameliyat ile yüzde 99 oranında başarılı bir sonuç alındığını vurgulayan Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Nadir Tosyalı, “Kasık fıtığı yüzde 1 oranında tekrarlayabilir. Yapılan cerrahi başarılı olsa bile ileride bağ dokusu hastalığı da görülebilir. Ameliyattan sonra o bölgenin hijyenine dikkat edilmeli, aşırı öksürük ve kabızlık gibi sorunlar çözülmeli” şeklinde konuştu.
Kasık fıtıklarının yanı sıra fıtık boğumlarına da dikkat edilmeli
Fıtık boğması denen kasık fıtıklarının da özellikle bebeklik çağlarında sıklıkla görülebilen bir durum olduğunu dile getiren Op. Dr. Nadir Tosyalı, “Kese içerisindeki organların sıkışması ve fıtığın geriye çevrilememesi durumudur. Bu durum çok ağrılı ve huzursuzluk veren bir tablodur. Daha ileri aşamasında, uzun süren durumda kese içerisindeki organların beslenme ve kangren olmasıyla çocuğun ya da bebeğin bağırsağının bir kısmını, bazen testisini veya yumurtasını almaya kadar gidebilir. Geç kalınan vakalarda septik şok denilen hayatı tehdit edebilecek durumlarla bile karşılaşabilir” dedi.