Bebeklerde Zeka Gelişimi

Anne adaylarının ve annelerin en çok araştırdığı konulardan biri de bebeğin gelişimini en güzel şekilde nasıl destekleyebilecekleridir. Bu süreç hamilelik dönemi ve sonrasında oldukça yorucu olarak devam edebilir.

Uzman Klinik Psikolog Aybeniz Urhan Anne adayları ve anneler konu hakkında birçok araştırma yapabilir, farklı kitap ve makale okumaları ile ya da videolarla gelişimlerini en doğru şekilde desteklemeye çalışabilirler. Fakat unutulmaması gereken önemli bir nokta ise hamileliğin 4. haftasından itibaren bebeğin beyin gelişiminin başladığı ve devam ettiğidir. Gelişim sürecinde gelişim özelliklerine uygun olarak sürecin takip edilmesi oldukça önemlidir.

Doğum sonrasında da gelişim dönemlerine ait duygu ve davranış özelliklerinin bilinmesi ve hareket gelişimi, sosyal gelişim, zihinsel gelişim, dil gelişimi olarak alt başlıklar olarak gelişimlerinin detaylı olarak incelenmesi zeka gelişimini olumlu olarak etkilemektedir. Zeka gelişimlerinin desteklenmesinde oyunun yeri büyüktür. Bebekler ve çocuklar için oyun bir öğrenme aracıdır. Oyun ile birlikte zeka gelişimi desteklenir. Yaş aralığına uygun olarak oyunların belirlenmesi ve rutin olarak bebeklerle oyun oynanması zeka gelişiminde gelişmeler sağlar. Oyun oynarken yaş aralığına uygun olarak oyuncak seçimlerinin yapılmasına dikkat edilmelidir.

Örneğin, 0- 6 yaş aralığında bulunan bebekler için, bulunduğu ortamlarda televizyonun vb. teknolojik aletlerinin açılmaması, renkli ve hareketli oyuncakların edinilmesi ve bebekle her zaman konuşulması zeka gelişimini olumlu yönde destekleyecektir. 6-12 yaş aralığında bulunan bebekler için ise, uzanıp almasını destekleyecek ya da eliyle itip çekmesine yardımcı olacak renkli ve ses çıkaran oyuncaklarla süreç devam ettirilebilir. Uzman Klinik Psikolog Aybeniz Urhan 12 ay sonrasında yavaş yavaş hareket alanı daha artan bebeklerde bilişsel süreçlerini destekleyecek doldurma boşaltma oyunları, resimli kitaplarda bulunan görseller hakkında konuşmalar yapılabilir. ‘Bak bu araba , bak çocuk yürüyor..’ gibi ifadelerle dil konuşma alanında çalışmalar yapabilir, ince motor ve kaba motor gelişimlerini desteklemek için oyun hamuru ile çalışmaların yapılması sağlanabilir.

Zeka gelişimlerinin devam ettiği bu süreçlerde televizyon yerine radyodan müzik ya da masallar dinletilebilir. Çevresindekileri keşfetme merakının yoğun olduğu 2-3 yaş aralığında çevresindeki eşyaların altının, üstünün, arkasının ve yanının nereleri olduğu hakkında bilgiler verebilirsiniz. Bireysel gelişiminin desteklenmesini sağlamak amacıyla diş fırçalamayı, peçete kullanmayı, el yüz yıkamayı ve kaşık çatal kullanmasını teşvik edebilirsiniz. Her bebekte sürecin aynı gitmediği yaş aralıklarına uygun olan gelişim özelliklerini yavaş yavaş kazanabileceğinin unutulmaması gerekir. 0-6 yaş aralığında gelişimlerini takip etmek amacıyla gelişim tarama testlerinin belirli aralıklarla uygulanması süreci daha sağlıklı olarak yönetmemizi sağlayabilir.

Exit mobile version