Bebek ve Çocuk

Bebeklerde kabızlık sorunu

Bebeklerde en sık görülen rahatsızlıklardan biri olan kabızlık, tedavisi kolay bir hastalıktır. Mide ve bağırsak sistemini etkileyen hastalık, beslenme problemleri, huzursuzluk ve karın ağrısı gibi olumsuzluklara neden olur.  3-4 günde bir zorlanarak sert ve ağrılı dışkı yapılması şeklinde tanımlanan kabızlık; genetik yatkınlık, kullanılan ilaçlar, beslenme şekli ya da demir damlaları nedeniyle oluşabilir. Yeni doğan bebekler doğum sonrası ilk hafta boyunca ortalama 4 defa yumuşak kıvamlı dışkı yapar. Anne sütü ile beslenen bebeklerde dışkılama sayısı altıya kadar yükselebilir ve dışkı yumuşak kıvamlı, altın sarısı renkte ve oldukça suludur. İnek sütü kullanılarak hazırlanan mama ile beslenen bebeklerin dışkıları ise yeşile dönük renkte, daha katı kıvamda ve kötü kokulu olabilir. Bu durumun nedeni inek sütündeki proteinlere karşı sindirim sisteminin alerjisi ya da intoleransıdır.

Bebeklerde kabızlık nedenleri ve belirtileri

Anne sütü ile beslenen bebeklerde kabızlık, hazır mama ile beslenen bebeklere göre daha az görülür. Kabızlığın bir hastalık sonucu ortaya çıkması ihtimali oldukça düşüktür. Nörolojik anormallikler haricinde bebeklerde kabızlık genellikle ek gıdaya geçilen dönemde görülür. Özellikle unlu gıdalara ve pirinç ununa geçilmesi kabızlığı tetikler. Bir diğer kabızlık nedeni ise inek sütü ile hazırlanan gıdalardır. İnek sütüne alerjisi ve intoleransı olan bebeklerde kabızlık önemli bir problemdir. Ek gıdaya geçildiğinde kabızlık problemi ile karşılaşan ebeveynler mutlaka gıda alerjisi yaptırmalıdır. Yapılan testler sonucunda alerjiye neden olan gıdalar birkaç haftalığına diyetinden çıkartılarak değişiklikler izlenmelidir. Bebeğin karın bölgesinde sertlik, kaka yaparken ağlama, kokulu dışkı, kuru, sert ve topaklanmış dışkılama halinde kabızlıktan söz edilebilir. Kabız bebek huzursuz, iştahsız ve mutsuzdur.

Bebeklerde kabızlığa ne iyi gelir?

Bebeklerde kabızlık tedavisi nedene göre yapılır. Altta yatan herhangi bir hastalık var ise öncelikli olarak hastalığın tedavisi yapılmalıdır. Beslenme bozukluğuna bağlı olarak gelişen kabızlık için bebeklerin beslenme programlarına yüksek posa içeriğine sahip gıdalar eklenmeli ve su tüketimleri artırılmalıdır. Ek besinlerin azar azar başlanması bebeğin sindirim sisteminin bu besinlere olan reaksiyonunu azaltır. Muz, havuç, patates, pirinç, şeftali kabızlığı tetikler. Su ile birlikte erik püresi, elma suyu, kayısı suyu ve armut suyu verilebilir. 4 aylık bebekler günde 6-120 mililitre meyve suyu tüketebilir. 4-8 aylık bebeklerde bu miktar 180 mililitreye çıkarılabilir. Kabızlık çözümü için bebeğinizin bacaklarını dairesel şekilde oynatabilir, karın bölgesine hafif masajlar yapabilirsiniz. Yapılan kabızlık giderici beslenme programı ve diğer aktivitelere rağmen kabızlık devam ederse mutlaka doktora danışılmalıdır ve kabızlık ilacı mutlaka doktor gözetiminde kullanılmalıdır.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir