Bebeklerde ishal neden olur, nasıl geçer?

Sindirim kanalında sıvı ve elektrolit dengesinin bozulmasına bağlı olarak dışkı kıvamının sulu olması ve dışkı sıklığının artması şeklinde tanımlanabilen ishal, özellikle bebeklerde son derece ciddi problemlere yol açabilen bir sağlık problemidir.

Dünyada her yıl yaklaşık 5 milyon insanın ishal nedeniyle hayatını kaybettiği ve bunların %80’ini süt çocuklarının oluşturduğu söylenebilir. Diğer yandan özellikle gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelerde çocukların yaklaşık %15’i ishal nedeniyle 3 yaşından önce hayatını kaybeder ve bu ülkelerde ishal yaşamı tehdit eden ciddi problemlerden biridir. Bu sağlık probleminin yeterli beslenemeyen çocuklarda daha sık görüldüğü ve çok daha ağır seyrettiği söylenebilir. Dolayısıyla bebekte ishal problemi ile karşılaşmamak için sağlıklı beslenme alışkanlıklarına uyulması ve bebeğin her durumda ishal belirtileri yönünden izlenmesi gerekir. 

Bebeklerde ishal nasıl kesilir?

Bebeklerde ishal rengi önemli olmaksızın sulu dışkılama 3 günden uzun sürmüş, ishalde kan veya koyu lekelenmeler görülmüş ve kusma problemi olmuşsa mutlaka acil sağlık müdahalesi gerekir. 

Bebeklerde ne ishal yapar?

Exit mobile version