Bebek ve Çocuk

Bebeklerde ishal neden olur, nasıl geçer?

Sindirim kanalında sıvı ve elektrolit dengesinin bozulmasına bağlı olarak dışkı kıvamının sulu olması ve dışkı sıklığının artması şeklinde tanımlanabilen ishal, özellikle bebeklerde son derece ciddi problemlere yol açabilen bir sağlık problemidir.

Dünyada her yıl yaklaşık 5 milyon insanın ishal nedeniyle hayatını kaybettiği ve bunların %80’ini süt çocuklarının oluşturduğu söylenebilir. Diğer yandan özellikle gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelerde çocukların yaklaşık %15’i ishal nedeniyle 3 yaşından önce hayatını kaybeder ve bu ülkelerde ishal yaşamı tehdit eden ciddi problemlerden biridir. Bu sağlık probleminin yeterli beslenemeyen çocuklarda daha sık görüldüğü ve çok daha ağır seyrettiği söylenebilir. Dolayısıyla bebekte ishal problemi ile karşılaşmamak için sağlıklı beslenme alışkanlıklarına uyulması ve bebeğin her durumda ishal belirtileri yönünden izlenmesi gerekir. 

Bebeklerde ishal nasıl kesilir?

  • 6 aydan küçük olan ve yalnızca anne sütü alan bebekte ishal meydana gelmişse emzirmenin daha sık aralıklarla gerçekleştirilmesi gerekir. Henüz ek besine geçilmemiş olsa dahi bu dönemde ishal problemini kesmek için bebeğinize kaynatılmış soğutulmuş ılık su verebilir, sıvı dengesini destekleyebilirsiniz. 
  • Bebek ek besin alıyorsa her sulu dışkıdan sonra bol sıvı verilmesi gerekir. 2 yaşın altındaki bebeklere 1 çay bardağı, 2 yaş üzeri çocuklara ise 1 su bardağı sıvı verilmesi yeterlidir. 
  • Ek besin alan bebeklerin aynı zamanda çorba, yoğurt, taze sıkılmış meyve suyu (şeftali, elma, havuç) gibi besinler tüketmesi önemlidir. 
  • İshal problemi yaşayan bebeklerde dışkı kıvamı normale döndükten sonra dahi 2 hafta süreyle sıvı tüketimine özen gösterilmesi, bebeğin günde 6 öğün olacak şekilde az aralıklarla ve sık beslenmesi gerekir. 

Bebeklerde ishal rengi önemli olmaksızın sulu dışkılama 3 günden uzun sürmüş, ishalde kan veya koyu lekelenmeler görülmüş ve kusma problemi olmuşsa mutlaka acil sağlık müdahalesi gerekir. 

Bebeklerde ne ishal yapar?

  • Bebeklerde ishal meydana gelmesinin en önemli nedenleri beslenme bozuklukları, bağırsak enfeksiyonları, besin zehirlenmeleri, antibiyotik kullanımı ve alerjik nedenler şeklinde sıralanabilir. 
  • Özellikle süt çocuklarında beslenmenin yaşa ve ihtiyaca yönelik olmaması ishal problemine yol açabilir. Bebeğin gereğinden fazla beslenmesi, yaşına uygun olmayan besinler tüketilmesi ve ek gıdaya geçiş süreci bebeklerde beslenmeye bağlı ishal problemine yol açan en büyük nedenlerdir. 
  • Antibiyotik ilaç kullanımına bağlı ishal problemi de bebeklerde sıklıkla karşılaşılan semptomlardan biridir. Eğer herhangi bir amaçla bebeğinize antibiyotik tedavisi uygulanıyorsa doktorunuzdan tedavi süreci hakkında bilgi almanız ve bebeğinizi kritik ishal belirtileri yönünden izlemeniz gerekir. 

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir