Eğer aynaya bakıp burnunuz şöyle olsaydı diyorsanız. Siz estetik burun ameliyatına (rinoplasti) aday bir hastasınız. Ameliyat kararınızı yanlızca siz verebilirsiniz. Estetik burun ameliyatı kişinin yüz yapısı ve yüz oranlarına göre değerlendirilmeli ve kişiye özel planlama yapılmalıdır. Ameliyat sonrasında kişinin yüz ifadesi, bakışları değişmemelidir. Bana göre yüz güzelliğini en fazla etkileyen faktör burun şeklidir. Bazen belirgin burun deformiteniz gözlerinizin güzelliğini bile maskeleyebiliyor. Yüzün diğer parçalarıyla ve kendi içinde oranlı ve uyumlu olan bir burun; yüz güzelliği için vazgeçilmezdir. Estetik burun ameliyatına karar verdikten sonra güvenebileceğiniz bir estetik cerraha başvurmanız gerekmektedir. Burada en önemli referans doktorla yüzyüze görüşmek ve daha once ameliyat olan kişilerin sonuçlarını canlı görebilmektir. Ancak ameliyat sonucunu değerlendirirken hastanın ameliyat öncesi burun şekli, deri yapısı ve revizyon ameliyatı olup olmaması da son derece önemlidir.
Estetik burun ameliyatları iki tür teknik ile yapılabilir. Bunlardan ilki ‘kapalı teknik’ dediğimiz, tüm kesilerin burun içine yapıldığı daha çok burun sırtı ve ucunda sınırlı bir takım değişiklikler yapılması planlanan hastalarda uygulanan tekniktir. İyi ve tecrübeli ellerde tüm burun deformilerinde ve seconder rinoplastilerde dahi başarılı sonuçlar elde edilebilir. İkinci teknik ise ‘açık teknik’ olarak adlandırdığımız tekniktir. Bu teknikte kapalı teknikte yapılan kesilere ek olarak iki burun deliğinin arasındaki deriye de bir kesik yapılır ve burnun kemik ve kıkırdak yapıları tamamen ortaya konur. Burun delikleri arasına yapılan kesi izi skar oluşturabilir ve burun ucu şişliği daha uzun sürer. Ben rinoplasti ameliyatlarımın tamamında kapalı teknik uyguluyorum.
Peki bu ameliyat için uygun adayın taşıması gereken özellikler neler? Gerçekçi beklentiler, pozitif bir psikoloji, ameliyatı anlamak, cerrah ile sağlıklı iletişim, ne istediğini ve ne istemediğini bilmek. Estetik ameliyat sonucunu sadece anlatarak açıklamak zor. Resim ya da bilgisayar ortamında problemleri ve yapılacakları göstermek çok daha açıklayıcı oluyor. Burunun dijital tasarımını yapmak her zaman burunu daha iyi analiz etmemize yardımcı olur. Ayrıca burun ameliyatı planlanan kişinin beklentisini anlamak ve yapılacak işlemleri daha iyi izah edebilmek için de yardımcı olur. “Ameliyattan sonraki burnumu önceden görebilecek miyim?” sorusuna cevap için burun görüntüsü dijital fotoğraf makinesi ile bilgisayara aktarılır ve bu fotoğrafların üzerinde alter image teknolojisi ile değişiklikler yapılıp, ameliyat sonrası oluşacak burunun aşağı yukarı görünümü elde edilebilmektedir. Çalışma üzerinde hem fikir olan hastalarımız da genellikle ameliyat sonrası çıkan sonucu büyük bir süprizle karşılamamış oluyor.
Başarılı bir burun estetiğinde üç ana hedef vardır:
- Estetik burun ameliyatı (rinoplasti) doğal olmalı.
- Zamanla şişlikler inince burunda deformasyonlar olmamalı.
- Estetik burun ameliyatında solunum fonksiyonları korunmalı varsa nefes alma problemleri aynı anda düzeltilmelidir.
Burun estetiği ameliyatları tam teşekkülü bir hastanede sedasyon ya da genel anestezi altında yapılır. Ben ameliyatlarımda burun ucu estetiği haricinde genel anestezi tercih ediyorum. Ameliyat süresi yaklaşık 1-1.5 saat sürüyor. Ameliyat sonrasında istenirse 2-3 saat dinlendikten sonra hasta evine gidebilir. Ya da isterse 1 gece hastanede kalabilir. Eğer burun septumda bir eğrilik yok ise genelde tampon uygulamıyorum. Tampon uyguladığım hastalarda ise tamponu 1 gün sonra alıyorum. 1 hafta sonra alçı ateli çıkarıp 5-7 gün de bant flaster uyguluyorum. Ameliyat sonrasında ağrınız olmaz ya da basit ağrı kesicilerle kaldırabilirsiniz. Günümüzde yeni teknikler mikro aletler, hipotansif anestezi ve titiz çalışmalar sonrasında çok fazla şişlik görmüyoruz. Eğer burun estetiği ameliyatına karar vermişseniz kendinize 7-10 gün arasında bir zaman ayırmanız yeterlidir. Ameliyattan yaklaşık 2 hafta sonra şişlikleriniz toplum içinde çok anlaşılmaz düzeyde olur.