Polikistik Over Sendromu (PKOS) kıllanma, adet düzensizliği, sivilcelenme gibi görünen kendini gösteriyor. Hastalığın sonuçlarından biri de kısırlık olabiliyor. Ayrıca, Polikistik Olan Hastalığı Rahim Kanseri ve Kalp krizi üzerinde artıyor.
Endokrinoloji, Kadın Doğum ve Dermatoloji uzmanlarının tedavi etmesi gereken bir hastalık olan Polikistik Over Sendromu (PKOS) için multidisipliner çalışan bir PKOS ve Hirsutizm Mükemmeliyet Kliniği hizmete girdi.
“ÜREME ÇAĞINDAKİ KADINLARDA EN YAYGIN GÖRÜLEN PROBLEMİ”
Yeditepe Üniversitesi PKOS ve Hirsutizm Kliniği Başkanı, Endokrinoloji uzmanı Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur Polikistik Sendromu’nun üreme çağındaki kadınlarda yaygın açıklandığını söyledi
“Polikistik Over Sendromu birçok farklı uzmanlık alanı tarafından tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Halk sağlığı sorunudur. Uzun dönemi hatır belirtilerle kendini gösterir. Genel anlamda birkaç problem daha sık görülür. Bunlardan biri kısırlıktır. Hastaların önemli bir bölümü kısırlık sorunuyla başvurur. Diğer bir kısmı ise, kıllanma sorunuyla gelir. Bunun yanı sıra, saç dökülmesi, adet düzensizlikleri, sivilcelerin oluşması problemleri de hastalara başvurabilirler. Diyabet hastalığı, Polikistik Over Sendromu olan kadınlarda yaklaşık 7-10 kat daha fazla görülmektedir. Uzun sürdüğünde başka problemleri de ortaya çıkabilir. Metabolik sendrom da görülebilir.Hastalığın ciltle ilgili bir tarafı da vardır. Önemli nokta şu ki, bunlar PKOS hastalığının semptomlarıdır. Sadece semptomları değil,
Hastaların Yüzde 70’i Obez
Hastalığın tedavisinin multidisipliner bir ders gerektirdiğinin altını çizen Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur, “Polikistik over sendromlu hastalardır. Yüzde 30’u ise obez olmayan hastalardır. Obezite ile birlikte buluları daha da ağırlaşır. Ancak unutulmamalı ki PKOS tedavi edilebilir bir sağlık sorunudur. “Dedi.
Beslenme, Genetik ve Ritim Bozuklukları PKOS’a Neden Olabiliyor
PKOS ve Hirsutizm Kliniği’nden Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı Prof.Dr. Erkut Attar tedavisi, belirterek, “Adetlerde anormallik oluşur. Ya sık adet görürler ya da hiç görmeyebilir. , baraklardaki bakterilerin iyi fonksiyon göstermemesinin de söylenebilir. etken olabilir “dedi.
Kalp Krizi, Rahim Kanseri Daha Sık Görülüyor
Hastalığın kalp sağlığını da olumsuz etkilediğini ifade eden Prof. Dr. Erkut Attar sözlerine devam etti: “Bu hastalar menopoza gir sonra kalp damar hastalıkları veya kalp krizine daha fazla rastlanıyor.