Beslenme ve Diyet

Bağışıklık Sisteminizi Güçlendiren 8 Öneri

Bütün güzelliği ile sonbahar ve kış için kendimizi hazırlarken bağışıklık sisteminizin de mevsimlere hazır olması bir o kadar  önemli.

Bağışıklık sistemimizi kışa hazırlarken ve kış boyunca sağlam kalması için nelere dikkat etmeliyiz?

1. D vitamini bağışıklık için en önemli belirteçtir. Eğer seviyesi düşükse ilk viral atakta öksürtmeye hapşırmaya başlayacaksınız demektir. Mutlaka seviyesi ölçülüp yeterli düzeyde olduğundan emin olmalısınız.

2. Vitamin B12 rezervi yeterli mi? B vitaminleri bağışıklık sistemi için önemlidir ama içlerinde vitamin B12 en önemlileridir.  Ölçümünü mutlaka yaptırın . Normal değeri 700-800 arasıdır ve eksikliğinde mutlaka destek alınmalıdır.

3. Probiyotik ve Probiyotikler: Probiyotikler barsaklarımızda yasayan faydalı mikroplar ve probiyotiklerde bu bakteriler için gerekli olan besinlerdir.   Yetişkin bir bireyin barsaklarında 1 kg dan fazla proiyotik stoğu vardır ve bunu koruyup kollamak için yapılacak en kolay şey doğal yolla mayalanmış süt ürünleri tüketmektir (kefir, yoğurt, ayran ).

Probiyotiklerin az  tüketilmesi durumunda ise bu faydalı bakteriler yeterli hızda çoğalamazlar ve vermeleri gereken bağışıklık hizmetini veremezler. Prebiyotik gıdaların en başında turşular, şalgam, nar ekşisi, sirke, boza gibi fermante besinler gelir. Ayrıca sebzelerin birçoğu da (özellikle de pırasa, soğan, sarımsak ve benzerleri) probiyotik gıdalar grubundadır.

4.Protein tüketimi bağışıklık sisteminin temelini proteinler oluşturur ve bu nedenle  kışa hazırlıkta  et, balık, tavuk, yumurya , sakatat ve bakliyat  tüketmek gerekmektedir.

5.Omega 3  özellikle çocuklarınızın bağışıklığını güçlü tutmada “B vitamini-probiyotik-omega-3” üçlüsünü kesinlikle ihmal etmemeliyiz.  Omega-3’ten en zengin gıdaları olan  balık/balık yağı, yumurta, süt ürünleri, ceviz ve sebzeleri beslenmemizden eksik etmemeliyiz.     

6. C vitamininin bağışıklığa verdiği doğal destek çok iyi bilinmektedir ve hala ek ilaçlarla desteklenmesi eğilimi vardır.  Oysa daha çok sebze ve  meyve tüketimi en doğru C vitamini desteğidir. Yeşilbiber, kabak, salatalık, portakal ve mandalina en doğru seçimler olarak yeterli miktarda tüketilmelidir.

7. Antioksidanlar  bağışıklık sisteminin gücüne güç katan antioksidanları beslenmemizden eksik etmemeliyiz. Örneğin, domates likopen içeriği nedeniyle, portakal C vitamini zenginliği ve hesperidin mucizesiyle, mor/siyah/kırmızı sebzelerse yüksek antosiyanin kapasiteleri sayesinde bağışıklık sistemine destek olurlar.

Aynı desteği soğan ve elmadaki kuvarsetinin, sarımsaktaki allisin, karnabahar, lahanadaki indollerin de sağlayabileceğini de unutmamalıyız. Ayrıca yine antioksidan güçleri nedeniyle kış aylarında daha bol yeşillik, baharat tüketmeliyiz.            

 8.  Un, nişasta , şeker ve alkolün bağışıklık sistemimizin düşmanı olduğunu bilip özellikle uzak durmaya gayret etmeliyiz.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir