Bademcik taşları yaygın görülen yapılardır. Birçok insanda bulunur ve genellikle fark edilmezler.
Bademcik taşı neden olur?
Bademcikler boğazımızın arka tarafında, her iki yanında bulunan küçük, oval şekilli doku parçalarıdır. Enfeksiyonlara karşı savaşan hücreler olarak bilinen lenfositleri içeren bir dokudan yapılmışlardır. Bu dokular, bağışıklık sistemimizin önemli bariyerlerinden biridir. Boğaz yoluyla vücudumuza giren bakteri ve virüsleri yakalayarak daha ilerilere gitmesini önlemeye çalışırlar. Bademcik taşları ise bademciklerde oluşan küçük, sert yapılı madde topaklarıdır.
Bu topaklar, bademciklerinizin üzerinde küçük, beyaz veya sarı çakıl taşları gibi görünür. Bir bademcik taşınız olabileceği gibi çok sayıda bademcik taşınız da olabilir. Bademcik taşları yaygın görülen yapılardır. Birçok insanda bulunur ve genellikle fark edilmezler. Sıklıkla küçük boyuttadırlar. Bazı kişilerde büyük bademcik taşları da oluşabilir ancak bu durum nadir olarak görülür.
Bademcik taşı neden olur?
Bademciklerin üzerinde kript adı verilen kıvrımlar, boşluklar ve yarıklar bulunur. Bu alanlara yerleşen ölü hücreler, mukus, kalsiyum benzeri mineraller, yiyecek parçaları, bakteri ve mantarlar sertleştiğinde ya da kireçlendiğinde bademcik taşları oluşur. Bademcik taşları, bademcik kriptleri daha fazla olan insanlarda ve bademciklerinde sık sık iltihaplanma yaşayan kişilerde daha sık görülürler.
Bademcik taşı belirtileri nelerdir?
Bazı bademcik taşları herhangi bir belirti göstermez. Olası belirtiler arasında şunlar bulunur:
- Bademcik enfeksiyonuyla beraber baş gösteren ağız ve nefes kokusu, bademcik taşlarının ana belirtileri arasında yer alır.
- Bir diğer öne çıkan belirti boğaz ağrısıdır. Bademcik taşı boğaz ağrısına neden olabilir ancak aynı dönemde bademcik iltihabı sorunu yaşanması, ağrıya neyin neden olduğunu tespit etmeyi zorlaştırabilir.
- Bademcik taşı nedeniyle boğazınız tahriş olabileceği için, bademcik taşı belirtileri arasında öksürük de bulunur.
Bademcik taşının konumuna veya boyutuna bağlı olarak yiyecek veya sıvıları yutmakta zorlanabilir veya bir şeyleri yer ya da yutarken ağrı hissedebilirsiniz. - Bademcik taşının nerede oluştuğuna bağlı olarak kulak ağrısı sorunu yaşayabilirsiniz. Taş, kulağınıza temas etmese de kulanıza giden sinir yollarını etkileyerek kulak ağrısına neden olabilir.
- Bademcik taşını oluşturan yapıların sertleşmesi nedeniyle yaşanan enfeksiyon, bademciklerinizin şişmesine neden olabilir.
- Tükürüğünüzde küçük, sarı ve beyaz taşlar görülebilir.
- Ağızda kötü tat hissi yaşanabilir.
Bademcik taşı nasıl temizlenir?
Bademcik taşlarınız küçükse evde kendiniz de onlardan kurtulabilirsiniz. Bademcik taşı temizlemenin en etkili yollardan biri, tuzlu su ile sert şekilde gargara yapmaktır. Büyük bademcik taşları ise rahatsızlık vermeleri halinde cerrahi girişimle çıkarılabilir. Taşların büyük olmaları, ağrı yapmaları, tekrar eden bademcik enfeksiyonlarına neden olmaları cerrahi girişim ihtimalini artırır. Bademcik taşları sık sık yeniden oluşuyorsa bademciklerin alınması da gündeme gelebilir. İlaç tedavileri ise genellikle bademcik taşının yarattığı semptomların iyileştirilmesi için kullanılır.
Bademcik taşlarından kurtulmanın en kolay yolu oluşmalarına izin vermemektir. Bunun için dişlerinizi düzenli olarak fırçalayın, tuzlu su ile gargara yapmayı ihmal etmeyin. Yemekten sonra tuzlu suyla yapılan gargara, yiyecek ve diğer kalıntıların bademciklerinizde birikmesine engel olabilir.
Bademcik Taşı kendiliğinden düşer mi?
Bademcik taşları daha önce de belirttiğimiz gibi tükürük vasıtasıyla kendiliğinden de düşebilir. Taş büyükse, kendiliğinden düşme ihtimali daha zayıftır.
Bademcik taşı teşhisi
Doktorunuz genellikle bademcik taşlarını fizik muayene sırasında teşhis edebilir. Taşlar bademciklerinizin kıvrımlarına gizlenmiş ve gözle tespit edilemiyorlarsa doktorunuz görüntüleme yöntemlerinden de yararlanabilir.