Çocukluk döneminde konjenital(doğuştan) bacak eşitsizliği görülebildiği gibi, daha sonradan geçirilen kazalar ve kemik infektionları nedeniyle de görülebilir. Doğuştan bacak kısalıkları çocuk 6 aylık oluncaya kadar çoğu kez farkedilmeyebilir. Bazende kalça çıkığı ile karıştırılabilir. Aile bacaktaki kısalığı ilk farkettiğinde doğal olarak kalça çıkığından şüphelenilir.Eğer kalçalar normalse konjenital bacak eşitsizliği akla gelmelidir. Alt taraftaki bacak eşitsizliği uyluktaki femur kemiğinden veya bacak kemiği dediğimiz tibiadan kaynaklanabilir. Bazende her ikisinden kaynaklanır.
Nadirde olsa bu iki kemiğin kısmi veya tam yokluğu ile birlikte görülebilir. Çoğu kez nedeni belli olmayan bir büyüme kusurudur. Zaman içersinde giderek artacaktır. 1-2 cm’lik eşitsizlik ler basit topuk yükseltmeleri ile izlenir ve bir şey yapılmaz. Kısalık 4-5 cm aşınca cerrahi olarak uzatılması gerekir. Bacaklar eşitlenmediği taktirde belde eğriliğe ayakta şekil bozukluğuna sebep olabilir. Uzatma zamanı değişik ekollere göre farklılık gösterir. Biz okul öncesi bir sefer daha sonra da gerek duyulursa büyüme tamamlanınca bir sefer daha yapmaktayız.
Kullandığımız yöntem İllizarov yöntemi dediğimiz kemiğin içinden geçen teller ve halkalar yardımıyla uzatmaktadır. Bu yöntemle günde 1 mm hesabıyla 5-6 cm kadar uzatmalar rahatlıkla yapılabilmektedir.