B12 eksikliği

Uzm. Dr.Ebru Ergin

Yorgunluk, çarpıntı, el ve ayaklarda uyuşmalar-yanmalar, başdönmesi,denge bozukluğu ve unutkanlığınız mı var?
Başvurduğunuz birçok kurumda tüm tetkikleriniz,hatta beyin görüntülemeleriniz, BT-MRG yapıldı ve normal mi? Psikolojik denilerek çeşitli depresyon ilaçlarını denediniz ama fayda bulamadınız mı? Peki ya hiç kanda B12 seviyenize baktırdınız mı?
B12 eksikliği toplumumuzda oldukça sık görülen, son derece kolay tanı konabilen ancak bir o kadar sıklıkla da akla gelmeyip atlanabilen bir kliniktir. Oysa ki hastayı biraz dinlemek, ayrıntılı bir nörolojik muayene yapmak ve en önce en pahalı ve komplike olanı değilde en basit tetkikleri istemek yeter de artar bile…Türkiye’de özellikle bazı illerimizde beslenme alışkanlıkları nedeniyle, alkol kullanımında, diyet yapanlarda, bazı ilaçların kullanımında veya mide problemi yaşayanlarda sıklıkla rastlanmakta olup tedavisi mümkün bir tablodur.
B12 eksikliği saptanması durumunda eğer depolarda ileri derecede esiklik varsa öncelikle iğne tedavisi yapmak, sonrasında ise ayda 1 kez iğne veya günlük oral tabletlerle idame tedavisi uygundur. En sık görülen şikayet olan vertigo ve denge bozukluğu 10 iğne tedavisi sonrası gerilerken; aşırı eksiklik durumlarında klinik iyileşmenin görülmesi kimi zaman 6 ayı bulabilir. Eğer hastalarda el ve ayaklarda uyuşma-yanma gibi şikayetler varsa Polinöropati yönünden EMG ile değerlendirmek önerilebilinir. Hastalara; dietlerine özen göstermeleri, özellikle kırmızı et ve hayvansal gıdaları aşırıya kaçmadan tüketmeleri mutlaka önerilmelidir.
Sağlıklı günler dileğimle…

Exit mobile version