Göğüs Hastalıkları

Astımlı bireyler polen alerjisine dikkat etmeli

Polen alerjisinin bahar aylarında artış gösterdiğine dikkat çeken VM Medical Park Ankara Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Filiz Çimen, “Polenlerin ilkbahar ve yaz aylarının başında gün içinde özellikle sabah erken saatlerde ve öğlenleri yoğun olarak bulunurlar. Yağmur yağdıktan sonraki ilk birkaç saat ve akşam saatlerinde ise polen yoğunluğu büyük oranda azalmaktadır. Polen alerjisi olan kişilerde burunda alerjik rinit belirtileri görülebilir ve astımlı hastalarda atak başlayabilir” dedi.

VM Medical Park Ankara Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Filiz Çimen, bahar mevsiminin gelişiyle polen alerjisi konusunda açıklamalarda bulundu.

Polenin ne olduğunu anlatan Doç. Dr. Çimen, “Polenler (çiçek tozları) protein yapıda bitkilerin erkek üreme yapıları olup solunum yolu alerjisinin başlıca nedensel ajanıdır.  Polenler insan vücuduna üst solunum yolu mukozası yoluyla girerek alerjik duyarlılığa neden olurlar. Polen taneleri gözle görülemeyecek kadar küçük olup bir polen tozunda binlerce polen tanesi bulunabilir ve rüzgar ile çok uzak yerlere kolayca taşınabilirler. Polenler genellikle çiçeklenme mevsiminin başlangıcından 1-3 hafta sonra zirveye ulaşır; bu dönem Mart sonundan Mayıs ayı sonuna kadar sürer. Her yıl farklı tip bitkiler kendileri için uygun sıcaklık ve nem oranına sahip mevsimlerde polenlerini çevreye bırakırlar.   Günümüzde iklim değişiklikleri nedeni ile polen alerjisi mevsimi uzamıştır” diye konuştu.

HAVA ŞARTLARINA GÖRE FARKLILIK GÖSTEREBİLİR

Polenlerin yoğun olduğu yerlerden bahseden Doç. Dr. Çimen, “Polen mevsimleri ve yoğunlukları; bölgenin bitki örtüsü, o sene aldığı yağışlar ve sıcaklık gibi hava şartlarına göre şehirden şehre farklılık gösterebilmektedir. Örneğin, çoğu ağaç polenleri kış sonu ve ilkbahar başında atmosferde yoğun iken, çayır (çimen) ve tahıl polenleri ilkbaharda ve yaz mevsimi başında, yabani ot polenleri ise yaz mevsimi sonu ve sonbaharda daha yoğun olarak bulunurlar. Polen alerjisi olan kişilerde burunda alerjik rinit belirtileri görülebilir ve astımlı hastalarda atak başlayabilir” şeklinde konuştu.

BURUNDA AKINTI GÖRÜLEBİLİR

Doç. Dr. Çimen, polen alerjisinin genel belirtileri şu şekilde sıraladı:

  • Gözlerde kaşıntı, sulanma, kızarıklık, şişlik görülebilir.
  • Burunda kaşıntı, akıntı, tıkanıklık, hapşırık olabilir.
  • Öksürük, hırıltı, nefes darlığı gibi bulgular ortaya çıkabilir. 
  • Nadiren ciltte kaşıntı, ürtiker görülebilir.

POLENLERDEN KORUNMA ÖNERİLERİ

Polenlerden nasıl korunabileceğimizi söyleyen Doç. Dr. Çimen, “Polenler özellikle sabah erken saatlerde ve öğle saatlerinde yoğun olarak bulunurlar. Yağmur yağdıktan sonraki ilk birkaç saat ve akşam saatlerinde polen yoğunluğu büyük oranda azalmaktadır” dedi.

Doç. Dr. Filiz Çimen, polenlerin yoğun olduğu mevsimlerde dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı:

  • Özellikle sabah ve öğle saatlerinde kuru ve rüzgârlı havalarda zorunlu değilse dışarı çıkmayın.
  • Polen sezonunda, polen sayımının yüksek olduğu günlerde dışarı çıkmaktan kaçının. 
  • Açık hava aktivitelerinde bulunmayın veya en aza indirin. Sportif faaliyetler için kapalı alanlar tercih edilmelidir.
  • Çim biçmekten ve polen mevsiminde parkta oturmaktan kaçının. 
  • Siperli şapka, gözlük kullanın. Dışarı çıktığınızda maske takın
  • Uzun kollu ve bacaklı giysiler giyinin. Eve girince giysilerinizi değiştirip bol su ile duş alın veya saçınızı ve yüzünüzü bol su ile yıkayın.
  • Evinize ya da aracınıza polen girmesine izin vermeyin. Kapı ve pencerelerinizi özellikle polenlerin yoğun olduğu saatlerde kapalı tutun.
  • Çamaşırlarınızı polen mevsiminde ev içerisinde kurutun.
  • Evde ve arabanızda polen filtreli klima kullanabilirsiniz. Havalandırma filtrelerini sıkça temizleyin. Arabanızı kullanırken camlarının açık olmamasına dikkat edin. 
  • Bol sıvı tüketip C vitamini alın.
  • Polen mevsiminde tatil yapılacak ise olabildiğince yüksek yerlerde, kurak yaylalarda ve kıyılardan uzakta yapın.

İLAÇ TEDAVİSİ TERCİH EDİLEBİLİR

Tekrarlayan polen alerjisi olanların, şikâyetleri başlamadan önce mevsim öncesi alerjik hastalıklara yönelik koruyucu ilaçlar kullanması gerektiğini belirten Doç. Dr. Filiz Çimen, “İlaç tedavisine rağmen inatçı şikâyetleri olan, şikâyetleri çok uzun süre devam eden hastalar için alerji aşıları düşünülebilir” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir