Astım

Türkiye’de 4 milyon, dünyada 300 milyon astım hastası bulunmaktadır diyen Göğüs Hst ve Alerji Uzm TÜSAD Astım-Alerji Çalışma Grubu Üyesi Prof Dr Ali Kutlu “astım, akciğerler içindeki hava yollarının çeşitli uyaranların etkisiyle yaygın olarak daralması sonucu öksürük, nefes darlığı, hırıltılı solunum ve göğüste sıkışma hissi ile seyreden bazen kriz boyutunda ciddi bulgulara yol açabilen önemli bir akciğer hastalığıdır” dedi.

Prof Dr Ali Kutlu

Kutlu, “ Ülkemizde yaklaşık her 12-13 erişkinden biri ve 7-8 çocuktan biri astım hastasıdır. Küresel ısınma ve hava kirliliğindeki artışa bağlı olarak, astım hastalığının hem rastlanma sıklığı hem de ciddiyeti olumsuz olarak hızla artmaktadır. Astımın bugün için tedavi edilebilir ve kontrol altında tutulabilir bir hastalık olmasına rağmen, düzenli kontrollerini ve takiplerini yaptırmayan, ilaçlarını kullanmayan, çevresel hava kirliliğine ve egzos dumanına yoğun maruz kalan, sigara içmeye devam eden hastalar nedeniyle her yıl dünyada 250 bin kişi maalesef astım nedeniyle kaybedilmektedir. Astım hastalığı iyi kontrol altında tutulursa kişinin günlük hayatını etkilemeyerek, istediği sporu ve aktiviteyi rahatça yapabilecek durumda olmasını sağlar. Birçok ünlü ses sanatçıları, maraton koşucuları, olimpiyat madalyası kazanmış atletler başarılarını astım ile paralel götürmektedir. Geçmeyen öksürükler, burun tıkanıklıkları, kaşıntı, hapşırma gibi alerjik bulgular sıklıkla astıma eşlik etmektedir. İklim değişikliği sonucu polen mevsimi erken başlamakta, polenlerin alerjik potansiyellerinin artarak daha çok ve ciddi alerjiye yol açmaktadır. Sigara dumanı, hava kirliliği, alerjik hastalar için ev tozu akarı, polen, hayvan tüy ve epitelleri, hamam böceği, besin maddeleri, mesleki alerjenler, ilaçlar, egzersiz, soğuk hava, gülmek, ağlamak gibi duygusal durumlar astım belirtilerinin ortaya çıkmasına neden olmaktadır” şeklinde konuştu.
Sıklıkla nefes yoluyla kullanılan astım ilaçları hem çok etkili, hem de yan etkileri önemsenmeyecek kadar azdır diyen Prof Dr Ali Kutlu, bu ilaçlar astım şiddeti arttığı durumlarda ağızdan ya da iğne şeklinde de kullanılabilir. Halk arasında yan etkileri nedeni ile kullanım korkusu yaratan bu ilaçlar astım hastalığının tedavisinde temel ilaçtır ve nefes yoluyla alındığı için yan etkisi astımın yarattığı zararların yanında önemsenmeyecek derece azdır” şeklinde konuştu.

Exit mobile version