Aşil Tendonu

Yunan mitolojisine göre Aşil sadece topuğundan incinebilirdi. Aşil’in, hızlı koşarak bütün insanları geçme özelliğinden ötürü, topuğu baldır kaslarına bağlayan tendona, aşil tendonu denildi.
Aşil tendonu insan vücudundaki en büyük tendondur ve 1 ton veya daha fazla güce karşı koyabilir. Fakat, aşil tendonu aynı zamanda, çok büyük sıklıkla yırtılır ve profesyonel atletler ve hafta sonu koşuları yapan kişiler de, çoğunlukla tendonungereğinden fazla kullanımıyla; tendonun inflamasyonu ve hasarı sonucu Aşil tendiniti’ne maruz kalırlar.

Op. Dr. Selim Muğrabi

Aşağıdaki olaylardan herhangi biri aşil tendinit atağını tetikleyebilir:

Aşil tendinitinin en çok rastlanan semptomları:

Parsiyel tendon yırtılması ve topuk bursiti gibi durumlarda da benzer semptomlar mevcut olduğundan doğru teşhis için ortopedi cerrahına görünmelisiniz.

Tedavi, tendon hasarının derecesine bağlı olsa da, çoğunlukla aşağıdakileri kapsar:

Cerrahi, çoğunlukla en son baş vurulacak seçimdir. Eğer tendon ve onu örten kılıfın arasında sürtünme varsa; tabaka kalınlaşarak, fibröz dokuyu oluşturur. Fibröz dokuyu çıkarmak ve herhangi bir yırtık varsa yırtığı tamir etmek, en iyi tedavi seçeneği olabilir. Aşil Tendinit hastalığında, iyileşme yavaştır; geçici alçı uygulanabilir ve kas zayıflamasından kaçınmak için rehabilitasyon programı gerekebilir.


Exit mobile version