Kadın HastalıklarıKanser & Onkoloji

Asc-us kanser belirtisi mi?

ASCUS nedir?
Rahim ağzı “smear” taramalarında rapor edilen bir patoloji sonucudur. Anlamı; ”önemi belirlenemeyen atipik hücreler” demektir. Genellikle iyi huylu bir durumdur. Sıklıkla vajina-serviks enfeksiyonlarından kaynaklanır. Çok büyük oranda HPV enfeksiyonuna bağlıdır, nonspesifik enfeksiyon etkenleri ile de oluşabilir. ASCUS durumunda izlenebilecek yollar :

1.Tekrar smear alınması: Bu durumda smear tekrarından önce vaginal yolla spesifik olmayan enfeksiyon tedavi verilir. Vücudun bağışıklık sisteminin, anormal hücreleri yok etme ve kendini iyileştirme çabaları vardır. Bekleme dönemini takiben hücresel değişiklik çoğunlukla gerilemekte ve sonuç normale dönmektedir. Bu normale dönüş(regresyon) oranı ~%60’dır. Smear 4-6 ay sonra tekrar alınır. Hücrelerde değişikliğe yol açan HPV’nin pek çok tipi mevcuttur, ileride kanser riski oluşturmayan HPV tipleri ile olan rahim ağzı hücre değişiklikleri kendiliğinden iyileşir. HPV ile ilgili detaylı bilgi “HPV nedir” başlıklı makalemde bulabilirsiniz.

Op. Dr.ilter Güvendik

2. ASCUS tanısının HPV ile ilgisi düşünülerek, hangi HPV tipinden geliştiği araştırılabilir. HPV tiplemesi ve eğer kanser oluşturabilen HPV tiplerden biri çıkarsa yapılması gereken kolposkopi eşliğinde biopsi almaktır. Kolposkopi, rahim ağzı yüzeyini gözümüzün görebildiğinden daha fazla büyüterek şüpheli bölgeleri görmemizi ve rahim ağzına sürdüğümüz bazı solusyonlar suretiyle kanser açısından şüpheli alanları belirlememize yarar. Böylece biopsi körlemesine değil özellikle şüpheli alanlardan alınmış olur. Tedavi biopsi sonucuna göre uygulanır.

3. LEEP yapılması. Bu yöntem rahim ağzından ince bir tabakanın elektrik akımı yardımıyla kesilip alınmasıdır. Alınan doku patolojiye gönderilerek doku tanısı alınır. Rahim ağzında ne derece hastalık olduğu ancak biopsi ile kesinlik kazanır.

Bu konuda çok önemli bir husus: ASCUS tanısının, smear sonucu verilen bir teşhis olduğu, “CIN I, CIN II, CIN III (serviks displazisi) veya CIS (en erken evre serviks kanseri)” gibi Biopsi sonucu ile elde edilen doku tanısı olmadığıdır. Smear sonucu elde edilen tanının ciddiyeti biopsi ile alınan doku tanısı ile her zaman tam uyumlu olmayabilir. Bu sebeple ASC-US tanısı olan hastanın durumu normale dönünceye kadar takip edilmelidir.
ASCUS tanısı alan smear’lerin doku tanılarında CIN II veya CIN III olasılığı %10 civarında iken, kanser ihtimali ancak %0,1(bindebir) civarındadır. CIN I,CIN II veya CIN III gibi doku tanıları ancak biopsi ile elde edilir. CIN için rahim ağzı dokusunda yüzeysel, anormal, hücresel çoğalma tanımını yapabiliriz. Bu konuyu bir başka makalede anlatalım.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir