Genel Cerrahi
Apandisit Belirtileri Nelerdir?
Kalın bağırsağa bağlı yaklaşık 10 cm’lik tüp şeklinde bir doku olan apandisit veya diğer yaygın adıyla apandis, iltihaplandığında tıkanarak patlamaya kadar gidebilen ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilmektedir. Temel görevi sindirime yardımcı bakteriler barındırmak olan apandisit, cinsiyet fark etmeksizin pek çok kişide farklı yaşlarda iltihaplanarak karın bölgesinde yoğun ağrı, sindirim sistemi bozuklukları ve apandisit patlaması gibi birbirinden değişik rahatsızlıklara yol açabilmektedir. Peki apandisit neden olur? Erkeklerde ve kadınlarda apandisit belirtiler nelerdir? İşte cevapları…
En Yaygın Apandisit Belirtileri:
- Apandisitteki herhangi bir rahatsızlık ilk olarak kendini göbek deliğine yakın karın bölgesinde hafif bir ağrı ile belli eder. Rahatsızlık devam ettiğinde ağrı karnın sağ alt kısmında daha yoğun bir şekilde hissedilir ve o bölgede bir sıkışma ya da sertlik hissine dönüşebilir.
- Ağrıya ek olarak ilerleyen saatlerde veya günlerde iştahsızlık, halsizlik, mide bulantısı, gaz problemi, ishal ya da kabız gibi sindirim sistemi bozukluklarına da sebep olabilmektedir. Ancak apandisit rahatsızlığının en belirgin özelliği ağrıdır. Diğer belirtiler her hastada görülmeyebilir.
- Karın bölgesinde gerçekleşen her ağrı apandisit kaynaklı olmayabilir. Bunu kesinleştirebilmek için bazı detaylar mevcuttur. Örneğin; karnın sağ alt bölgesinde oluşan kesintisiz ve yoğun ağrı ve sertlik, hareket etmeye çalıştıkça daha da artan bir acı.
- Ağrının hissedilmeye başlandığı süreçten itibaren 12 veya 24 saat içinde ağrıda bir değişiklik olmuyor, giderek daha keskin, doğun ve acı verici bir hal alıyorsa hastaneye gidilmelidir. Yapılan kontroller sonucunda ağrı kaynağı saptanarak ilgili tedavi yöntemine dair net bilgi verilecektir.
Apandisit Ameliyatı ve Apandisit Ameliyatı Sonrası:
- Apandisit ağrısı yoğun ve sürekli hale geldiği noktada kesin çözüm ameliyattır. Apandisit patladığı ve önlem alınmadığı takdirde karın zarı iltihaplanmasına sebep olabilmektedir. Bu nedenle apandisit bölgesinde herhangi bir ağrı hissedildiğinde ağrı kaynağının belirlenmesi ve tedavi edilmesi hayati bir önem taşımaktadır. Apandisitin alınması ile sonuçlanan apandisit ameliyatı, spesifik bir durum olmadığı sürece yaklaşık 30 – 45 dakika arası sürmekte ve 1 gün hastanede yatma süresi bulunmaktadır. Ameliyattan yaklaşık 4 veya 6 saat sonra yemek yenebilmekte, 3 gün sonrasında ise banyo yapılabilmektedir. Ameliyatta kendiliğinden eriyen dikiş kullanıldığı takdirde dikişlerin aldırılması için de herhangi bir süreç ya da işlem gerekmez. Apandisit ameliyatı sonrasında apandisit kaybı nedeniyle vücutta herhangi bir işleyiş bozukluğu söz konusu olmadığı gibi uzun süreli kontrollere de gerek yoktur.