Biliyoruz ki, diş çürüklerinin sebebi ağızda normalde olmaması gereken, zararlı mikroorganizmalardır. Ancak doğru ağız hijyeni sağlanmadığı zaman çürük oluşum hızı aşırı derecede artar.
Çocuklar doğduğunda ağızlarında hiçbir zararlı mikroorganizma olmamasına rağmen, doğum sonrası diş çürükleri anneden veya yakınlarındaki başka kişilerden kolayca bulaşabilir!!! Nasıl mı? Geleneksel yanlışlardan en bilineni, annenin mamayı ağzına alarak ya da üfleyerek soğutup çocuğa vermesi, biberonun sıcaklığını ağzına alarak kontrol etmesidir.
Çürük oluşumuna sebep olan bir etkende çocukların biberonla uyumasıdır. Özellikle dişler ilk sürdüğü zaman şekerli süt veya meyve suyu gibi içecekler içirilip sonra uyutulması, diş çürüğünün oluşumunu aşırı derecede hızlandırır. Biberonda süt verip çocuğu uyutmaya mecbursak, lütfen hemen arkasından biberonla su verelim ki hiç olmazsa çocuğun ağzını durulamış olalım.
Çürük yapıcı birçok etken olmasına karşın ebeveynler çocuklarını çürüklerden korumak için bazı tedbirler alabilirler. Öncelikle çocukların beslenme alışkanlıklarına dikkat edilmelidir. Çürük yapıcı yiyeceklerden çocuklar mümkün olduğunca uzak tutulmaya çalışılmalıdır. Şekerli gıdalar verildiğinde ise mutlaka çocuğun yaşı kaç olursa olsun ağzını çalkalatmaya dikkat edilmelidir. Dişler ilk sürdüğü dönemden itibaren, önce aile tarafından benimsenmiş olması gereken diş fırçalama alışkanlığını çocuğa kazandırılmalıdır.
Diş hekiminizde çocuk dişlerinin çürükten korunması konusunda sizlere büyük ölçüde yardımcı olacaklardır. Çocuklar da diş fırçalamaya başladıkları dönemde arka dişleri düzenli olarak kolayca fırçalayamadıkları için çürük genellikle önce arka dişlerden başlar. Bu dişleri çürüğe karşı korumak için, dişhekimleri tarafından diş yüzeylerine diş ojeleri uygulanır. Bu madde sıvı halde iken diş yüzeyine sürülür daha sonra özel bir ışık ile sertleştirilir. Bu işlem sırasında çocuk hiçbir ağrı hissetmediği için anestezi (iğne) yapılmaz. Diş yüzeyinde çok uzun yıllar kalabilen bu madde özellikle fırçalanması zor olan arka dişlerin korunmasında çok etkilidirler. Ek olarak dişhekimleri tarafından fluorid içeren jel uygulaması yapılması dişlerin minesinin çürüğe karşı güçlenmesini sağlar, Fluorid jel uygulamasının etkisi yaklaşık bir yıl sürer. Ancak bu uygulamaların her yıl tekrarlanması gerekir, böylelikle de çocuğunuz sizler tarafından yılda en az bir kere diş hekimine kontrol amaçlı getirilmiş olur.
Sağlıklı günler dilerim