Anksiyete Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Kaygı, vücudunuzun strese karşı doğal tepkisidir. Ne olacağı konusunda korku ya da endişe duygusu. Okulun ilk günü, bir iş görüşmesine gitmek veya konuşma yapmak çoğu insanın korkulu ve gergin hissetmesine neden olabilir.
Ancak, kaygıyı aşırı hissediyorsanız, altı aydan uzun sürüyorsa ve hayatınıza müdahale ediyorsa, bir kaygı bozukluğunuz olabilir.
Anksiyete bozuklukları nelerdir?
Yeni bir yere taşınmak, yeni bir işe başlamak veya sınava girmek konusunda endişeli olmak normaldir. Bu tür bir endişe tatsızdır, ancak daha çok çalışmak ve daha iyi bir iş yapmak için sizi motive edebilir. Sıradan kaygı, gelen ve giden bir duygudur, ancak günlük yaşamınıza müdahale etmez.
Bir anksiyete bozukluğu durumunda, korku hissi her zaman yanınızda olabilir. Yoğun ve bazen zayıflatıcıdır.
Bu tür bir endişe, zevk aldığınız şeyleri yapmayı bırakmanıza neden olabilir. Aşırı durumlarda, asansöre girmenizi, caddeyi geçmenizi ve hatta evinizden çıkmanızı engelleyebilir. Tedavi edilmezse, kaygı kötüleşmeye devam edecektir.
Anksiyete bozuklukları en sık görülen duygusal bozukluktur ve her yaşta herkesi etkileyebilir. Amerikan Psikiyatri Birliği’ne göre, kadınların kaygı bozukluğu teşhisi konması erkeklerden daha fazladır.
Kaygı bozukluklarının çeşitleri nelerdir?
Anksiyete, birkaç farklı bozukluğun önemli bir parçasıdır. Bunlar:
Panik bozukluğu: beklenmedik zamanlarda tekrarlayan panik atak geçirme. Panik bozukluğu olan bir kişi bir sonraki panik atak korkusuyla yaşayabilir.
Fobi: belirli bir nesne, durum veya faaliyetten aşırı korku duymak.
Sosyal kaygı bozukluğu: sosyal durumlarda başkaları tarafından yargılanma korkusu.
Obsesif kompulsif bozukluk: belirli, tekrarlanan davranışlar gerçekleştirmenize neden olan tekrarlayan irrasyonel düşünceler.
Ayrılık kaygısı bozukluğu: evden veya sevdiklerinden uzak olma korkusu.
Hastalık kaygı bozukluğu: sağlığınızla ilgili kaygı (eski adıyla hipokondri)
Travma sonrası stres bozukluğu (TSSB): travmatik bir olayı takiben kaygı.
Kaygı Bozukluğunun belirtileri nelerdir?
Kaygı, onu yaşayan kişiye bağlı olarak farklı hisseder. Duygular midenizdeki kelebeklerden yarış kalbine kadar değişebilir. Zihninizle bedeniniz arasında bir kopukluk varmış gibi kontrolden çıkmış olabilirsiniz.
İnsanların endişe yaşamalarının diğer yolları arasında kabuslar, panik ataklar ve kontrol edemediğiniz acı verici düşünceler veya anılar yer alır. Genel bir korku ve endişe duygunuz olabilir veya belirli bir yer veya olaydan korkabilirsiniz.
Genel anksiyete belirtileri şunları içerir:
- artmış kalp atış hızı
- hızlı nefes alma
- huzursuzluk
- odaklanmada zorluk
- uykuya dalmakta zorluk
Anksiyete belirtileriniz başkasınınkinden tamamen farklı olabilir. Bu yüzden kaygının kendini sunabileceği tüm yolları bilmek önemlidir.
Anksiyete Atağı nedir?
Bir kaygı saldırısı, ezici bir endişe, endişe, sıkıntı veya korku hissidir. Birçok insan için yavaşça bir kaygı saldırısı oluşur. Stresli bir olay yaklaştıkça kötüleşebilir.
Anksiyete atakları büyük ölçüde değişebilir ve semptomlar bireyler arasında farklılık gösterebilir. Çünkü birçok endişe belirtisi herkesin başına gelmez ve zamanla değişebilirler.
Bir anksiyete atağının yaygın belirtileri şunları içerir:
- baygınlık veya baş dönmesi
- nefes darlığı
- kuru ağız
- terlemek
- titreme veya sıcak basması
- endişe ve endişe
- huzursuzluk
- sıkıntı
- korku
- uyuşma veya karıncalanma
Panik atak ve anksiyete atağı bazı yaygın semptomları paylaşır, ancak bunlar aynı değildir.
Anksiyete için Tedaviler Nelerdir?
Anksiyete teşhisi konduktan sonra, doktorunuzla tedavi seçeneklerini keşfedebilirsiniz. Bazı insanlar için tıbbi tedaviye gerek yoktur. Yaşam tarzı değişiklikleri semptomlarla başa çıkmak için yeterli olabilir.
Bununla birlikte, orta veya şiddetli vakalarda, tedavi, semptomların üstesinden gelmenize ve daha yönetilebilir bir günlük yaşam sürmenize yardımcı olabilir.
Anksiyete tedavisi iki kategoriye ayrılır: psikoterapi ve ilaç. Bir terapist veya psikolog ile görüşmek, kullanılacak araçları ve meydana geldiğinde endişeyle başa çıkma stratejilerini öğrenmenize yardımcı olabilir.
KAYGILI GENÇLERE NASIL YARDIM EDİLİR ?
Gençlerin endişeli olmak için birçok nedeni olabilir. Bu önemli yıllarda sınavlar, üniversite ziyaretleri ve ilk randevular ortaya çıkıyor. Ancak endişeli olan veya endişe belirtileri yaşayan gençlerde sık sık bir endişe bozukluğu olabilir.
Ergenlerde anksiyete belirtileri arasında sinirlilik, utangaçlık, izolasyonist davranışlar ve kaçınma sayılabilir. Benzer şekilde, gençlerde anksiyete olağandışı davranışlara yol açabilir. Hareket edebilir, okulda kötü performans gösterebilir, sosyal etkinlikleri atlayabilir ve hatta madde veya alkol kullanımına girebilirler.
Bazı gençler için depresyon kaygıya eşlik edebilir. Her iki durumun teşhisi önemlidir, böylece tedavi altta yatan sorunları ele alabilir ve semptomları hafifletebilir.
Ergenlerde anksiyete için en yaygın tedaviler konuşma terapisi ve ilaçtır. Bu tedaviler aynı zamanda depresyon semptomlarının giderilmesine de yardımcı olur.