Anksiyete bozukluğu nedir?
Anksiyetenin en belirgin özelliği devamlı ortaya çıkan, birden fazla olay ya da etkinlik hakkında yoğun kaygı, endişe içinde olmaktır. Birey ortaya çıkan gerilimini ve kaygısını kontrol altına almakta oldukça zorlanır. Kişideki bu kaygıya huzursuz hissetme, gün içinde çok çabuk yorulmalar yaşama, düşüncelerini odaklamada güçlük, kaslarda gerginlik hissi ve uyku bozukluğu belirtileri de eşlik eder. Anksiyetenin belirtileri zaman içinde düzelmeler ve alevlenmeler gösterir. Stresli yaşam koşulları gerçekleştiğinde anksiyetenin belirtileri kötüleşir. Anksiyete Bozukluğu yaşayanlar yorgunluk, gerginlik, kas ağrısı ve baş ağrısı gibi bedensel belirtiler nedeniyle çoğu zaman psikiyatri – psikoloji dışı branş hekimlerine başvururlar ve doğru tanının konması ve belirtilerin azalması gecikebilir.
Ortaya çıkan başlıca endişeler
Anksiyete yaşayan kişiler iş konusunda karşılaşılan sorumluluklar, maddi sorunlar, aile üyelerinin sağlıkları, çocuklarının başına gelebilecek kazalar ya da diğer küçük konular gibi sıradan olaylar hakkında dahi çoğu kez endişelenirler.
Ortada gerçek bir neden olmasa dahi ya da nedeni olsa bile durumla uygunsuz ve aşırı olan denetlenemeyen nitelikteki endişe bozukluğun temel belirtisidir. Çoğu zaman kişi endişelerinin aşırı olduğunun farkındadır lakin endişelenmelerini kontrol edemezler ve bir türlü kendilerini sakinleştiremezler. Sosyal ortamlarında evhaml olarak tanınırlar. Yorgunluk, dikkat bozukluğu ve konsantrasyon güçlüğü, en ufak sesle kolayca irkilme, uykuya dalamama ve gece sık sık uyanma diğer önemli belirtilerdir.
Eşlik eden diğer belirtiler
Kas gerginliğine bağlı olarak titreme, seğirme kendini gergin hissetme, kaslarda ağrı olabilir. Çoğu kişinin çeşitli vücutsal şikayetleri vardır. Bunlar arasında soğuk, nemli eller, çok terleme, mide-bağırsak problemleri (ağız kuruluğu, bulantı ya da ishal, yutma güçlüğü), solunuma ait yakınmalar (nefes almada güçlük veya çok hızlı nefes alma, boğazda bir yumru hissi), idrar yolları ve cinsel sistem ile ilgili yakınmalar (idrara gitmede artış, kadınlarda adet bozuklukları ve cinsel isteksizlik, erkeklerde sertleşme ve boşalma sorunları gibi cinsel işlev bozuklukları), kalp-damar sistemine ait yakınmalar (göğüs üzerinde ağrı, kalp atışlarının hızlanması gibi) görülebilmektedir.
Psikolog Mert Pırıldar
Puzzle Psikoloji Sakarya