Anal Fissür

Anal fissür, anüs (makat) bölgesinde şiddetli ağrı, kanama ve kaşıntıya yol açan , bu bölgede bir ülser ile birlikte seyreden hastalığa verilen isimdir. Halkın bu hastalığa koyduğu isim ise, “makat yırtığı – makat çatlağı” olmuştur.

ANAL FİSSÜR NASIL OLUŞUR?

Prof. Dr. Ömer Tarık Akçal

Fissür genellikle bir kabızlık dönemini takiben oluşur ancak bazen bir ishal atağını takiben de gelişebilir. Sert, kuru bir dışkının anal kanaldan geçmesi sırasında bu bölgede yırtık oluşur. Kabızlıktan sakınılması, uygun tıbbi önlemler ve bakım ile kendiliğinden hızla iyileşir. Bazen derinleşip alttaki internal sfinkter kasına (anal kanal çevresinde dışkılamayı kontrol eden kas ) kadar derinleşebilir, bu safhada hastalık kronik (süreğen) hale gelmiştir. Sfinkter kasının sürekli dışkı ile teması kasın devamlı biçimde kasılı kalmasına neden olur (anal sfinkter hipertonisi), bu ise iyileşmeyi geciktirir.

ANAL FİSSÜR BELİRTİLERİ NELERDİR?

ANAL FİSSÜR NEDENLERİ NELERDİR?

ANAL FİSSÜR NELERE SEBEP OLABİLİR?

ANAL FİSSÜR TANISI NASIL KONULUR?

ANAL FİSSÜRDEN KORUNMA YOLLARI NELERDİR?

ANAL FİSSÜR TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Anal fissür olgularının erken dönemlerinde (yaklaşık ilk üç ay içersinde) ilaç ve diğer tedavi önlemleri ile iyileşme olasılığı çok yüksektir. Zamanla hastalık kronik (süregen) hale geldikçe, tıbbi tedavinin etkinliği azalmakta, cerrahi tedavi gerekliliği artış göstermektedir.

Exit mobile version