Alzheimer Hastalığı

Alzheimer’dan korunmak için zihninizi emekli etmeyin

Yaşın ilerlemesi, unutkanlık ve bunama riskini de bereberinde getiriyor. Unutkanlık ile başa çıkmak için beyne daha fazla görev verilmesi gerekir. Çok çalışan beynin çabuk yaşlanacağı inanışı yanlıştır ve emeklilik ile hayattan elini eteğini çekenler daha fazla risk altındadır. Bu nedenle emeklilikte de çalışmayı ve zevk aldığınız zihinsel aktiviteleri yapmayı bırakmayın.

Prof. Dr.Yaşar Kütükçü
Prof. Dr.Yaşar Kütükçü

Yaş ilerledikçe kendini göstermeye başlayan unutkanlık sorunu, bunamanın en sık görülen cinsi Alzheimer ile karşı karşıya kalma endişesi yaratıyor. Yeni bir konuyu öğrenirken beyin hücreleri arasında bağlantı sağlayan amiloid beta türü proteinler ile doğrudan ilişkili olan Alzheimer belirli bir yaştan sonra bu proteinlerin beyinde birikmesiyle ortaya çıkıyor.
Hastalık 40 – 45 yaşlarında ilk sinyallerini vermeye başlamakta birlikte, beyin omurilik sıvısında ve kanda amiloid seviyesinin ölçülerek hastalığa yakalanma riskinin ölçülebilmektedir. Tüm tespit yöntemleri Alzheimer hastalığının, belirtileri ortaya çıkmadan yıllar önce beyinde hasar yaratmaya başladığını göstermektedir.
Spor yapmak beyne de iyi geliyor
Kişinin yaşı kaç olursa olsun unutkanlık ile savaşmak için çaba göstermesi, unutkanlığa karşı koymak için beyne daha çok görev vermesi gerekmektedir. Çok çalışan bir beynin daha çabuk yaşlanacağı şeklindeki ön yargıları da kaldırmak ve unutkanlıkla başa çıkmak için spor yapmanın önemini bilmek gerekir. Spor sadece vücut sağlığı için değil, beyin için de güçlü bir uyarıcıdır. Spor hem kanın ve oksijenin dolaşımını sağlıyor. Beyin ise, spor esnasında kontrol ve dikkat mekanizmasını ayakta tutarak daha çok çalışıyor. Bu sayede beyin koordinasyon ve denge için çok fazla güç sarf ediyor. Bu nedenle, günde 1 saat yürüyüş yapmak çok önemlidir.
Emekli olup kenara çekilmeyin
Emeklilik sonrası birden bire her türlü çalışmayı bir kenara bırakıp, hayattan elini ayağını çekenler Alzheimer ve diğer bunama hastalıklarına daha çok ve hızlı yakalanmaktadır. Emeklilikte de çalışmayı ve zevk aldığınız zihinsel aktiviteleri yapmayı kesinlikle bırakmayın. Emekli olunsa bile zihnin emekli edilmemesi gerektmekte, emekli olanların da internet kullanımını artırırak beyin ve hafıza egzersizleri yapmaları yararlı olmaktadır.
Mutsuzluk beyne kalıcı hasar veriyor
Mutsuzluk da alzheimer hastalığının nedenlerindendir. Bu nedenle, depresyon riskini artırabilecek herşeyden uzak durmak gerekmektedir. Mutsuzluk beyni kalıcı hasarla etkiler, özellikle bir hobi sahibi olmak beyni aktif tutmak için çok önemlidir. Bulmaca çözün, çiçek ekin, dans edin, hangisini severseniz sevin ama mutlaka bir hobiniz olsun. Böylece beyin nöronlarına çok farklı uyaranlar göndermiş olup, beyninizi aktif tutabilirsiniz.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir