Alzheimer normal zihinsel gelişim sonrasında zihinsel işlevlerin kaybı ile ortaya çıkan, hastanın duygu, düşünce ve davranışlarında problemlere yol açan bir çeşit unutkanlık tipidir.
Hastalık ile ilgili en önemli risk faktörü yaştır. Yaşla birlikte herkeste beyin hücre ölümü oluşsa da Alzheimer hastalığında bu süreç çok hızlı seyretmektedir. Yapılan araştırmalara göre en çok 65 yaş üstü kişilerde görülmektedir. 65 yaş üstü 100 kişiden 8’inde görüldüğü bildirilmiştir.
İlk belirtileri hafıza kaybı, olayları unutmak, son konuşulanları hatırlayamamak, sinir, kaygı, stres düzeyinde artış, ruh halinin değişkenliği, eşya; adres; yer isimlerini unutmak, aynı şeyleri tekrar etmek, kendi kendine konuşmak şeklinde sıralanabilir. İlerleyen süreçte bulgular daha da artmakta ve karmaşık bir hale gelmektedir. Bu nedenle bu hastalıkta ve hastalık öncesi dönemde psikolojik desteğin önemi yadsınamaz bir gerçektir. Önleyici tedbirler çok önemlidir. Zihinsel faaliyetlerimizi hem çeşitlendirerek hem de sistemli hale getirerek hastalık riskini en aza indirgeyebiliriz.
Hastalık sürecinde ise bireysel terapi, grup terapisi uygulanmalıdır. Hastanın tüm bireylerden daha fazla psikolojik desteğe ihtiyacı olmaktadır.